Доволни сме от риболова в Черно море тази година, защото през есента дойдоха много пасажни риби и в момента има много и охладен, и прясно замразен чернокоп (лефер), така че неговата цена ще бъде доста прилична, дори ниска спрямо други години. При шарана нещата са по-различни – за съжаление, уловът е малко, което ще вдигне цената. Освен това има голям износ за Румъния, а като се прибавят и поскъпналите фуражи, електроенергия и горива, е нормално цените да са завишени. Това каза д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ (АПРП БГ ФИШ). 

БАБХ проверява рибата дни преди Никулден

Той все пак увери, че на пазара ще има достатъчно риба – сключени са договори, осигурени са количества, така че ще има за всички. Пъстърва също има достатъчно, както и паламуд, барбун, сафрид, при това на доста прилични цени.

Традиционно на Никулден се яде шаран с люспа и шарановъдите се ориентират все повече към него, обяснява Господинов. Той допълва, че за разлика от други години сега шаран се продава целогодишно, което се дължи и на разширената търговия с Румъния.

Няколко дни преди навечерието на празника, търсенето на прясна риба в страната все още не е в пика си. Това става ясно след проверки на БТА на борси, магазини и пазари. Източник на проблеми за търговците се оказват и големите вериги, които са добре заредени и са с конкурентни цени, а в много случаи предлагат рибата изчистена.

Това се вижда още на входа на "Женски пазар" в столицата, където една от търговските вериги е поставила пред вратите си седмична оферта от 6,99 лева за килограм пресен български шаран. Навлизайки навътре в пазара, цената е 10 лева/кг. Сред другите предпочитани риби скумрията е на цена 7,30-8,30 лева/кг, паламудът е 12,80 лева/кг, мерлузата - 7,80-8,30 лева/кг, пъстървата се продава за 12,80 лева/кг, рагуто от сьомга е 5 лева/кг, а чернокопът - 9,60 лева/кг.

На друг столичен пазар – "Красно село", шаранът се продава по 14,60 лева за килограм в специализирания магазин до пазара, а рибите са между 1,5 и 3 килограма. Иначе замразената чистена скумрия се търгува по 10 лева за килограм. Пресен див лаврак се предлага по 39,90 лева/кг. Риба фагри - прясна, известна  и като "царска риба" - по 42 лева/кг., сом (филе) е с цена 29,90, сьомгова пъстърва – по 21,30 лева/кг, но филето от сьомгова пъстърва вече струва 27,90 лева/кг, а филе от треска се купува по 18,20 лева/кг. Котлетите от акула са 18,50 лева за килограм. Калканът лежи в тавата с лед с етикет 38,00 лева за килограм. Пресният паламуд може да се вземе срещу 16,90 лева за килограм. Може да си отнесете вкъщи и филе от риба тон срещу 59,00 лева за килограм.

На пазара в столичния квартал "Люлин" шаранът е с цена 10,80 лева/кг. На същата цена е и котлет от толстолоб, а сред другите предложения е кефал за 10,50 лева/кг.

Като цяло търговците в София не забелязват завишен интерес в последните дни. Казват, че търсенето е "както обикновено". Цените са по-високи от миналата година, но в рамките на 1-2 лева. Справка показва, че миналата годината цената на шарана в столицата е била средно 8,50 лева/кг.

В останалата част на страната положението е подобно.

Цената на килограм шаран в Сливенско е 8,50 лева. По думите на търговците, тя се е покачила с 1-1,5 лева в сравнение с миналата година по същото време. Освен сладководни риби в Сливен не липсват и морски като чернокоп и паламуд.

В Търговище цената на традиционния за празника шаран е 9 лева за килограм. По думите на Йордан Йорданов – собственик на специализиран магазин за риба и морски дарове, такава ще се задържи и в дните до празника. Освен шаран търговищенци приготвят за празничната трапеза и други видове риба – толстолоб и сом, както и черноморски риби. Цената на котлет толстолоб е 9,50 лева за килограм, а на сома ще бъде според доставната цена.

Кирил Петров – собственик на развъдник на язовир край поповското село Медовина, каза, че и при производителите цената на рибата ще е по-висока спрямо миналата година. Причината за това са скъпият зарибителен материал, скъпият фураж и не на последно място - човешкият ръчен труд. В развъдника, където има постоянно течаща вода за осигуряване на кислород за рибата, се отглеждат предимно шаран, толстолоб, по-малки количества сом и бял амур. За празника цената на шарана ще е 8,50 лева на килограм, а за толстолоб – 5,50 лева за килограм. Наблюденията на собственика са, че това са и най-предпочитаните видове риба за Никулден от поповчани и хората от съседните села.

Собственик на рибен магазин в Русе каза, че килограмът на шарана се продава по 10,50 лева. Той обясни, че цената му няма да бъде повишавана за Никулден. На клиентите се предлага също безплатно почистване и транжиране на рибата. В магазина се продава и друг вид риба. "Дунавският шаран го няма много сега, защото е трудно да се извади от реката. От Дунава излиза повече мряна, сом и платика", посочи собственикът на магазина. Цената при производител в региона е малко по-различна - шаранът на едро е около 6,50 - 7,00 лева на килограм, а на дребно - между 8,00 и 8,50 лева.

В Ловешка област по-малко търговци ще предлагат риба за Никулден тази година, каза Мариана Докторова, началник отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч. Причината е в по-големите изисквания към тях. Докторова посочи още, че в областта има четири специализирани търговски обекта за продажба на риба – по два в Ловеч и Троян.

Сред търговците е Данаил Пейчев, който се снабдява с шаран от язовир край Кнежа и го продава на 9,80 лева за килограм, като в сравнение с миналата година рибата е поскъпнала с 2,30 лева. Хората купуват скумрия и хек, тъй като са по-евтини – 8,90 лева за килограм. Клиентите ще бръкнат повече тази година в джоба си и за толстолоб, който е по 5 лева за килограм спрямо 3,20 за лева миналия Никулден. Котлетите са на 9,80 лева за килограм.

В друг търговски обект в Ловеч шаранът се продава за 8,50 лева за килограм, като се докарва от Южна България. Толстолоб има за 5,60 лева за килограм, а на шайби е 11,40 лева. Най-евтин е таранът – 4,50 лева за килограм. Цените на различните видове риба са скочили с по 3 лева в сравнение с миналата година, а клиентите са намалели двойно.

Между 7,45 и 10 лева за килограм е цената на шарана в Кърджали, а част от жителите на града държат рибата за Никулденската трапеза да е от язовир "Кърджали". Проверка на място показва, че садковите стопанства на язовира продават и на дребно, а цената е 9 лева за килограм плюс 2 лева, ако купувачът има желание тя да бъде изчистена още при покупката. В малките магазини килограм от сладководната риба достига 10 лева, като на повечето места тя се предлага жива. В града има предлагане и на черноморска риба, някои видове от която са по-евтини и достъпни, но повечето хора се придържат към традицията и купуват шаран, споделят собственици на магазини.

Слаб интерес към рибата засега отчитат и търговци на рибния пазар "Краснодар" в Бургас. На пазара има всякаква риба - язовирна, черноморска, но все още малко хора купуват за празника. Предпочитат да вземат "кило до две и то от най-евтината", твърдят продавачи. Килограм жив шаран е 8,00 лева, а изчистен и нарязан на шайби е по-скъп - 13,00 лева. От 5,00 лева до 7,00 лева е цената на чернокопа в зависимост от големината му. Сафридът върви по 6,00 лева, замразен паламуд се продава за 10,00 лева на килограм. Има щанд, на който може да се намери калкан на цена от 30,00 лева. 

В Пловдив проверката констатира, че е изгодно да се купи риба от големите търговски вериги, където в момента вървят промоции - от 7,99 лева/кг за опаковка от 1,5 кг в "Лидл", до 8,99 лева/кг в "Метро" и 7,45 лева в "Кауфланд". В "Лекси" жив шаран се предлага по 10,60 лева/кг. По думите на Ангел Манолов, управител на рибарски магазин на околовръстния път, в магазина вече е започнало записване за риба, която да бъде доставена на клиентите в навечерието на празника. Става въпрос както за цели, така и за приготвени шарани, като най-много са заявките за пълнен шаран. Суров шаран се предлага за 12,00 лева/кг, като най-масовите и най-хубавите екземпляри са по 2-2,5 кг, обясни Манолов. Освен шаран хората предпочитат за празника и пъстърва, твърди търговец, който от години продава риба на околовръстния път. При него шаранът от елховския язовир е по 10,50 лева за килограм, а балканският шаран се предлага по 12,50 лева за килограм.

В Разград няма голямо завишение на цените в сравнение с миналата година. Шаранът е поскъпнал с 1-1,5 лева и се предлага за около 9 лева за килограм. Сред другите търсени риби са също таранката, която се продава за 6,50 лева и чернокопът, чиято цена е 9,90 лева за килограм. Хората купуват също сом, сафрид, барбун. Пъстърва, ципура и лаврак се търсят по-малко. Тяхната цена е средно около 20 лева.

В Монтанско повечето търговци продават шарана по 10 лева за килограм, толстолоба по 7 лв. На някои места има и по-голямо разнообразие – сом по 15 лева, есетра по 23 лв, бял амур по 10 лв, пъстърва по 12 или 13 лв, ако е изчистена, таранка – 5 лева, сьомгова пъстърва по 21 лв и т.н. Има и вносна риба от Гърция – ципура по 17 лева, сьомга по 27 лв/кг, скариди по 39 лева и т.н. Само в един магазин в Монтана има замразена черноморска риба – хек и паламуд по 10-13 лева.

В Хасково цената на килограм шаран е от 7,00 до 9,50 лева. Друга предпочитана от клиентите сладководна риба е толстолобът, който е с цена 5,00 лева за килограм. В южния областен център има предлагане и на морска риба, макар и на по-завишени цени отколкото в населените места по Черноморието. В момента пресен малък чернокоп струва 7,50 лева, паламудът е 12,00 лева, а замразената скумрия - 6,00-7,50 лева. Котлет от сьомга е на цена 28,00 лева/кг. 

В Тутракан и Силистра шаранът се продава между 9 и 10 лева за килограм. На някои места шаранът е от развъдници. Сомът и бялата риба се предлагат на цена между 14 и 15 лева. Толстолобът е между 5-6 лева. Платика, карас и мряна - по 4,50-5 лева килограма.

На специализирания рибен пазар във Варна живият шаран се продава по 10,00 лева за килограм. По-малките екземпляри могат да бъдат намерени и по 6,00 лева/кг. Таранката върви между 4,00 и 6,00 лева за килограм в зависимост от размера. Черноморският сафрид струва 6,00 лева за килограм, карагьозът е на същата цена, а кефалът е между 10,00 и 12,00 лева. Търговците продават паламуд и чернокоп за 12,00 лева. Толкова е и цената на филето от акула. Килограм прясна цаца е 3,50 лева, колкото са и мидите. Толстолобът върви по 5,00 лева. Най-скъпи на пазара във Варна са черноморската писия – 20,00 лева за килограм, лаврак – 18,50 лева и фагри – 22,00 лева, като последната риба е внос от Гърция. Сто грама скариди струват 2,00 лева, а кралските са с 50 стотинки по-скъпи. Калкан изобщо не се продава, защото няма улов.

Проверка в специализиран магазин за риба и рибни изделия в Перник показва, че шаранът се търгува на цена от около 8,50 лева за килограм, което е с около 60 стотинки повече спрямо миналогодишните стойности. Най-често купувани от перничани са кралската скумрия и мерлузата, където цената варира между 7,50 и 8,00 лева за килограм. Паламудът е черноморският вид риба, който най-често може да бъде намерен в магазинната мрежа в областния град.

На общинския пазар във Враца шаранът се предлага на твърда цена от 9,00 лева за килограм. Клиентите могат да намерят там и пъстърва, отгледана в рибарници край Враца, която изчистена достига до 11,90 лева за килограм. Най-скъпо се търгува живият сом, както и почистената сьомгова пъстърва – 15,90 лева за килограм. Таранката се продава само за 3,00 лева за килограм. Търговците предлагат и котлети от шаран и толстолоб на цени от 11-12 лева за килограм, а главите от тези риби, от които може да се приготви супа, са на цени 2,00-3,00 лева за килограм. Предлагат се и морски риби – скумрия, ципура, лаврак, чернокоп и други.

Цената за килограм жив шаран на Централния градски пазар в Стара Загора е 9,45 лева/кг, а шараните са с тегло между 2-2,5 килограма. В Казанлък цената на шарана е скочила от 7,50 лева/кг през 2021 г. до 10,00 лева за килограм в момента, според местен търговец. В региона се продава и приготвен по два начина шаран, който е с цена средно около 30 лева за килограм.

В Плевен килограм шаран се предлага за около 9,00 лева в рибарските магазини. На места се предлага безплатно почистване. В някои магазини обаче е сложена такса от левче, за да бъде почистена рибата от люспите и вътрешностите. В хипермаркетите килограм шаран варира от 7,00 до 8,00 лева, като цената зависи от това дали рибата е предварително почистена. За клиентите, които не обичат шаран, рибарските магазини предлагат дъгова пъстърва на 13,50 лева за килограм, сьомгова пъстърва за около 15 лева/кг, филе от сьомга за близо 30 лева/кг и други.

На рибния пазар във Видин могат да бъдат намерени почти всички видове сладководни и морски риби, но задължително - жив шаран. В рибарските магазини могат да се купят и бял амур, щука, як балък и сом и филе от сом. Цената на традиционната дунавска риба е сравнително скъпа за джоба на обикновения потребител. Цената на дунавския сом стига 18,00 лева за килограм, но количествата бързо се изчерпват. Липсата на сом на пазара се компенсира с други видове. Живият шаран се търгува от 8,00 до 10,00 лева за килограм, продава се и изчистен, и на шайби, има и толостолоб, а най-евтина е таранката.

В Ямбол шаранът тази година е по 8,50 лева за килограм жива риба. Рибните магазини в града предлагат и разнообразие от черноморска риба. Чернокопът се продава за 5,50 лева/кг, а паламудът за 10 лева/кг. Рибата пристига прясна абсолютно всеки ден, заради близостта на Ямбол с Бургас – на около час път по автомагистрала "Тракия", обяснява собственик на магазин.

В Габрово тази година цената на шарана е 9,00 лева за килограм, а за садковия - 10,00 лева. Спрямо миналата година повишението в цената е с 50 стотинки. Предлагат се също шаран, садков шаран, сьомгова пъстърва, руска есетра, бял амур, толстолоб и сом. В друг рибарник, използван от концесионер в село Ловнидол, цената на шарана е 9,50 лева.

В една от популярните местни търговски вериги в Пазарджик се предлага жива риба, като цената на традиционния за празника шаран е 7,50 лева за килограм. В хипермаркет на промоционална цена може да се купи пресен шаран с люспи в плик за 7,45 лева за килограм. През последните години хората проявяват интерес към сьомгова пъстърва, африкански сом и бяла риба, обясниха търговците. Най-евтиният вариант остава замразената скумрия.

В Кюстендил рибни продукти има основно в големите търговски вериги. "Не сме морски район, пазарът в региона е свит, а оттам предлагането - слабо", коментираха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ). Черноморски продукти в Кюстендилско не се предлагат, това става само по предварителна заявка, например за конкретни заведения", казаха хора от бранша. Няма и магазини, които да предлагат морски продукти от Гърция въпреки по-голямата близост в сравнение с нашето Черноморие, а причината е слабото търсене, коментират търговци. Прясна риба може да се купи от частните водоеми в региона, вероятно около Никулден ще има предлагане и на жива риба от местни търговци. Засега такава не се предлага в търговските обекти. 

На пазара в Шумен се предлага пресен шаран за 10 лева килограма и разнообразие от други видове язовирна, черноморска и океанска риба на различни цени, установи проверка. Шаранът си остава най-предпочитаната риба, която купуват шуменци за Никулден. Следващата най-продавана риба за празника е толостолобът, казаха търговци. Живият шаран е на цена от 10 лева в магазините на пазара. На същата цена, между 10 и 9,50 лева се предлага и рибата толостолоб. По-малки на килограми шаран и толостолоб се предлагат съответно на цени от 6,50 и 4,50 лева, а жив сом на цена от 13,50 лева за килограм, както и прясна черноморска и океанска риба. На пазара в Шумен се предлагат още паламуд при 12 -15 лв./кг, чернокоп за 14,50 лв./кг, барбун при 12 лв./кг. Риби с етикет "пресен лаврак" и "прясна ципура" се търгуват по съответно 16 и 18 лева за килограм. От рибите, които не могат да бъдат уловени в Черно море, се продават на значително по–ниски цени още океанска цаца (3,60 лв./кг), хек (8,20 лева/кг) и скумрия (7,90 лева/кг). По-нискобюджетно предложение е рибата "Салака" - за 3,80 лева/кг, която по думите на търговците представлява малка херинга. 

По магазините в Добрич цената на никулденския шаран варира от 7,50 до 12 лева за килограм. На Кооперативния пазар в областния град пресният шаран се търгува между 10 и 12 лева. Според някои търговци няма драстично поскъпване спрямо миналата година. Другаде обаче отчитат ръст от около 50 процента. Леко завишение има в цената на замразената риба, независимо от вида, посочват в един от обектите. Освен традиционния за никулденската трапеза шаран, добричлии търсят още хек, скумрия и толстолоб.  

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) съобщиха тази седмица, че ще извършват засилени проверки в обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Контролните органи ще следят за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Специално внимание ще бъде обърнато и на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Миналогодишните проверки са установили, че повечето търговци спазват изискванията и в сравнение с предходната година търговците са станали по-коректни към потребителите.

БАБХ припомня също за какво да внимават потребителите: върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят -  плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи и плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите - бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.