Затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева грозят 17-годишният младеж, който беше установен като автор на бомбените заплахи срещу десетки училища в страната през последните дни. В момента той е в ареста за 24 часа. Ще му бъде търсена отговорност за бомбените заплахи от сряда четвъртък и петък, поясни Станимир Станев.

Заплахите от началото на тази седмица - понеделник и вторник, не са негово дело, а са с произход чужбина. Сигналите от сряда до петък са от четири пощенски кутии, създадени от младежа, както и от две телефонни обаждания, извършени от ученици на 15 и 16 години. Според разследващите 17-годишният младеж е бил вдъхновен от първата серия хакерски атаки.

ГДБОП арестува 17-годишен имитатор на заплахи за бомби

"Мотивите му са свързани с тези предишни сигнали. Той е получил информация и е решил да подражава на тази хакерска група. Има и друг мотив - не му се е ходило на училище на младежа. Той е направил това пред свои съученици, които са свидетели. Сигналите от сряда до петък са негово дело", посочи Станев.

Към момента няма отправени заплахи, касаещи изборния ден, поясни още зам.-главният секретар на МВР. Той обясни как действа новият протокол в случай на сигнал за бомба в училище, приет от междуведомствената комисия.

"При бомбена заплаха директорът организира физическа проверка на помещенията и уведомява органите на МВР. При идването на полицията проверката продължава и ако не бъде установено нищо съмнително, се дава указание учебният процес да продължи. Ако има предмет, на който не му е мястото там, тогава се евакуира сградата и се викат специализирани служлби, които имат процедура и имат начин да разберат какво съдържа той", поясни Станев пред БНТ.

Над 15 000 служители на МВР ще следят за реда в изборния ден. Изпратени са актуализирани указания за действие в случай на отправена заплаха.

"Ако се случи заплаха - в никакъв случай няма да допуснем прекъсване на изборния процес и паника. Ще бъдат извършени физически проверки и при установяване на съмнителен пакет или на нещо, на което не му е там мястото, ще бъдат предприети други действия, които да установят съдържанието му. Само при много голяма, реално установена заплаха, може да се прекъсне изборният ден в СИК", обясни главен комисар Станев.