Късно снощи родилката, която беше поставена в медикаментозна кома заради COVID-19, почина. Малко преди това почина и мъжът й. Преди дни лекарите в Бургас успяха да изродят успешно двете им деца близнаци. Какво ще стане сега с бебетата, чийто живот започва с трагедия? Кой ще ги гледа? 

Трагедия! Почина жената с COVID, родила близнаци преди дни

31-годишната Теодора ражда по спешност в бургаската болница чрез секцио. Близнаците се появяват на бял свят в 8-мия месец – недоносени, но в стабилно състояние. Късно снощи обаче майка им починала в лечебното заведение вследствие на COVID-19. Дни преди това и бащата на децата – Христо, не успя да се пребори със заразата. Близки на семейството още не могат да повярват на случилото се.

"Нали уж казаха, че е била по-добре. Той и Христо: "Добре съм, утре ще ме изписват". Обаче след два часа се обаждат – "умря", разказа Цвета Байчева пред БНТ.

Към момента децата остават в Отделението по неонатология, докато достигнат нужното тегло и стабилно здравословно състояние, за да бъдат изписани. Вариантите са два – или ще отидат при роднини, или чрез съгласието на семейството ще постъпят в социален дом за деца. Оттам заявиха за медията, че към момента няма подадени такива документи.

"Казусът е много сложен. Баща им почина преди да се родят, но Теодора и Христо нямат сключен брак и това усложнява нещата. Когато имат нужда от помощ, ние ще окажем съответната помощ - и община, и приятели", заяви кметът на Карнобат Георги Димитров.

Двете близначета имат и по-голяма 4-годишна сестричка. В момента за нея се грижат родителите на Теодора и Христо. А жители на Карнобат започват и благотворителна акция, с която да помогнат на семейството на двете бебета.

Междувременно десетки майки на близнаци от цяла България се организират, за да помогнат на бебенцата, чиято съдба е нелека: