Тихи улици, безлюдни. Дезинфекция всеки ден. Ето така ни посреща село Баничан. Хората тук сами решили да спазват извънредните мерки, точно каквито са указанията на Министерството на здравеопазването. А, кметицата Елена Сивриева намерила начин да помага на съселяните си. Шие маски за всяко семейство и е благодарна на хората, че си стоят вкъщи. В селото има само едно семейство под карантина, но освен тях всички спазват забраната, разказва пред Glas.bg Елена Сивриева.

„.Шия маските за моите съселяни, защото те се нуждаят, понеже те са кът, и не можем да ги намерим. Много се радвам, че искат и децата да носят, въпреки че те не излизат. Ушила съм около 50-60 маски, които виждам, че не достигат. Всяко едно семейство са жители от 5-6 човека. Те виждат, че не се намират по аптеки и магазини. Намират, но цената им е просто страшна. Да сме живи и здрави, и да заразим и останалия свят с това добро, което правим. Защото е хубаво. В такива моменти, ако ние не си помогнем, няма кой да ни помогне.“, казва Елена Сивриева.

Кметицата е работила дълги години в шивашко предприятие. Сега това й помага да се справи с шиенето на маски. В селото няма хора по улиците, а дезинфекция се прави всеки ден.

„Както забелязвате, нашето село преминават много автомобили. Много хора спират, било то до магазин, бензиностанцията ..която много хора от всички места посещават да зареждат, и не се знае от къде ще ни дойде заразата. Имаме едно семейство под карантина, което е тука, то дойде от Банско. Там работиха, но за момента хората си спазват карантината. Техни близки не ги посещават, стриктно я спазват, за което много им благодаря!“

В селото има добър интернет и проблем с обучението няма, споделя Сивриева.Преди екипа на Glas.bg тя призова всички хора да бъдат отговорни и да пазят себе си и близките си.

В община Гоце Делчев под карантина са 134 души, които са се прибрали от чужбина или са работили на обекти в град Банско. Те са основно от град Гоце Делчев и селата Брезница, Мосомище, Лъжница, Буково, Господинци, Борово и Баничан.