Марио Евстатиев е единственият специалист в България, който поддържа, програмира и изгражда интегрирани бордови информационни системи. Или казано по-просто – благодарение на него разбираме посоката на движение на превозните средства на градския транспорт в столицата, а и не само.

Той е човекът, който поддържа електронните табели и на много автобуси, пътуващи по междуградски и селски линии в страната. На него са се доверили големи транспортни компании от цялата страна.

Нашият екип го намери в трамвайното депо "Искър" в София, където заедно с колегата му Николай Александров инсталираха нов външен високоговорител на трамвай по линия 22, чрез който незрящите пътници ще получават информация за посоката на движение на превозното средство. А след това ни разказа за неговата страст.

"Всичко започна през 2017 година. За целта аз преминах модулно обучение във Виена. Като впоследствие опитът, който придобих там, се пренесе тук на място и се сформира този специализиран технически екип по ИБИС", сподели пред репортер на GlasNews.bg Марио Евстатиев.

"ИБИС е Интегрирана бордова информационна система, т.е. Комплекс от устройства, които обезпечават пътническата информация обществените превозни средства – може да бъде влак, трамвай, автобус, тролейбус. Дори и в някои корабчета има такава система", поясни специалистът.

Той допълни, че в България към този момент такъв вид обучение няма. Има само специалисти, които ръководят екипа по поддръжка на тези системи.

Негова е и идеята за забавните надписи, които се появиха на табелите на автобуси от Столичния градски транспорт преди време - "Готин съм, но за гараж".

"Това беше част от система от няколко забавни съобщения, които получиха подкрепата и на Столична община. Целта беше да се разчупи малко сивото ежедневие на хората. Искаме да накараме хората да мислят малко по-позитивно", заключи Евстатиев.