Средствата за обезщетенията, които искат семействата на двете разменени бебета от болница "Шейново", ще бъдат осигурени от бюджета на София. Това каза общинският съветник Яна Тодоранова.  

Вчера адвокатите на двете семейства съобщиха, че ще искат обезщетение от общо 600 000 лв. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение. След като внесат исковете в болницата, те ще трябва да се обсъждат и гласуват от Столичния общински съвет. 

600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета

Тодоранова подчерта, че първо трябва да мине цялата съдебна процедура. 

“Процедурата е много ясно разписана. Човешкото страдание може много трудно да бъде остойностено. Важно е, че вече има троен контрол в болницата, така, че в следващи случаи рискът от подобна грешка да се сведе до минимум”, каза пред БТВ председателят на Комисията по здравеопазване към Столична община д-р Антон Койчев. 

“Това са може би едни от най-сложните случаи, когато трябва да се вземе решение по справедливост. В такива случаи компетентен е българският съд. След законовата процедура и ако претенцията бъде насочена към Столичния общински съвет, ние ще вземем своето решение по справедливост, но и с грижа към публичния ресурс”, каза зам.-председателят на Комисията по здравеопазване към Столична община Милка Христова. 

Сумата не е малка и тя засяга косвено джоба на всеки софиянец, добави тя. 

„Изплащането на сумата е въпрос на организация. Ако има такова решение и то влезе в сила, в рамките на няколко седмици може да се осъществи. Ние не можем да заместим съда. Когато има решение, ще го изпълним във възможно най-кратките срокове“, каза още Милка Христова.