На 17 декември отбелязваме Св. Пророк Даниил - един от четиримата големи библейки пророци от Стария Завет (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил ), а заедно с него на тази дата се почитат и сподвижниците му, Св. Трима отроци - Анания, Азария и Мисаил. 

Името Даниил означава Бог е моят съдия.

Една от легендите за свети Данаил и тримата вавилонски отроци звучи като възхвала на постите - Цар Навухудоносор заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска трапеза, за да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им. Но Даниил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил един от приближените на царя да позволи деседневен пост на него и на тримата отроци. Царският сановник им разрешил в тези дни да се хранят само с овощия, но при условие, че ако Даниил и тримата отроци изглеждат външно и здравословно по-зле от връстниците си, той ще започне да ги храни както иска, т.е. според заповедта на царя.

На този ден жените месят малки питки за здраве на децата. Вярва се, че ритуалът ще запази децата от врялата вода и огъня, подобно на историята на хвърления в пещта пророк, който бил опазен от Бог невредим. 

Имен ден празнуват Данаил, Даниел, Даниела, Анани, Данaилa, Дани, Дана, Данко.