Недоносено бебе бе транспортирано в Пловдив с линейката, която бе закупена от дарите със средства от събрани капачки. За случая пишат от инициативата "Kапачки за бъдеще".

Преди дни е получен сигнал за детенцето от Кърджали, родено едва 1200 грама. Малкият герой е със здравословни проблеми, които изискват специализирани медицински грижи.

Налага се превоз от Кърджали в Пловдив. На сигнала се отзовава неонаталната линейка, закупена с дарения. Оказва се, че междувременно състоянието на бебето се е влошило, като то получило пневмотаракс.

За щастие медиците се справят със ситуацията, като детето е стабилизирано. Следва превоз с линейката до Пловдив, където продължава лечението му в Неонатология.

Лекари спасиха бебе, транспортирано с линейка, закупена с капачки

Вижте цялата история, споделена от "Kапачки за бъдеще":

Преди няколко дни от Пловдив получават сигнал - в Кърджали се е родило недоносено бебенце 1200 грама със здравословни проблеми, което има нужда от специализирана медицинска грижа.

Детската линейка на #КапачкиЗаБъдеще тръгва веднага. В нея е и парамедикът Цвятко Луджев - председал на "Клуб за Бъдеще" - Пазарджик.

По пътя получават известие, че състоянието на бебенцето се е влошило. Получило е пневмоторакс. Лекарите се борят да стабилизират детето, а линейката трябва да почака.

Лекарите успяват, детето е стабилно. С линейката го взимат и газ, газ към Неонатология трето ниво в Пловдив. Още един успешен транспорт с детската линейка на #КапачкиЗаБъдеще към Пловдив.

С пари от капачки: Пловдив се сдоби с нова детска неонатална линейка

Припомняме, че на 1 ноември 2021 г. дарената на Пловдив детска линейка превози първия си малък пациент. Тогава бе спасено недоносено бебенце от Карлово. Линейката е оборудвана със специална количка, ковьоз и платформа, които позволяват той да бъде разтоварен само от един човек, кислородни бутилки и респиратор.

Неонатологията в Пловдив осигурява грижи за най-тежките случаи на цели пет области. Регионът е с едни от най-високите нива на раждаемост в България.