Децата са лекувани правилно, но медицинска помощ е потърсена малко по-късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, каквото е предложила Бърза помощ, и едва вече при влошаването, се стига до приемане в болницата в Кюстендил. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев относно случая с бебетата, починали от коклюш.

Смъртни случаи заради коклюш в България

Бебетата не са контактували, живеят на различни места, различни са и контактите на семействата им, допълни здравният инспектор.

Става дума за национална епидемия. Коклюшът е бактериално заболяване, поддава се на антибиотик и когато се хване навреме, се лекува сравнително лесно, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Има ръст в заболеваемостта от коклюш в България. От началото на годината са регистрирани 205 случая. За първите 3 месеца на 2024 г. у нас са регистрирани 114 случая, 102 от тях са на лица до 19 г. 50-60% се движи процентът на заразени, които са имунизирани напълно или частично - с времето имунитетът спада и може да се получи заболяване. При тях обаче протича по-леко, затова и трудно се разпознава", каза още той.

Лекар: Двете бебета, които починаха, бяха в много тежко състояние