Линейки копърки дерат с 500 лева за превоз на пациенти с коронавирус. Цените обаче не са обявени в официалните тарифи на фирмите, съобщава в. "Телеграф". Частните спешни коли предлагат транспорт на заразени на цени "по договаряне". Оказва се обаче, че те не се калкулират като стандартна услуга – за наем на линейка или според километрите пробег. Така в рамките на един голям град минималното, с което трябва да се бръкнат клиентите, е около 300 до 500 лв. Ако пък се налага пациентът да бъде превозен до друго населено място, то цената може да скочи двойно. Някои от фирмите се рекламират с "уреждане на място в болница", като за това се заплаща допълнително, но цената отново не е посочена. Гаранция също не се дава, тъй като в повечето обяви е написано, че подобно посредничество се извършва "по възможност".

Такси

През последната година бизнесът с частни линейки процъфтява и в интернет е пълно с оферти. Някои работят легално, но други са в сивия сектор. Липсата на сайт и фирма са сигнал, че вероятно сме попаднали на копърка. Дори и това обаче не може да бъде гаранция, защото някои частници са си платили за интернет страница, но не са описали подробно условията, при които работят. Така много скрити такси излизат едва след като вече сме наели линейката. Част от фирмите например изпращат само носачи на адреса, но това не е изрично посочено в обявите. Ако клиентът настоява за медицински ескорт, трябва да си доплати, като тази услуга започва от около 20 лв. за медицинска сестра, 50 лв. за лекар и може да достигне до над 150 лв. за екип, в случай че превозът е в рамките на града. Когато се пътува между населени места, цените скачат.

Услуги

Допълнително се заплаща и за сваляне на пациента по стълбите. Това е посочено на няколко сайта на частни линейки, но други информират за таксата на място. Цената се определя според теглото на болния. Ако той тежи над 90 кг, сумата обикновено е 20 лв. на етаж, като клиентите трябва да осигурят и помагачи. Някои фирми са включили първичен преглед в цената. При други обаче той се доплаща. Освен това при повечето частници се броят допълнително пари за всяка медицинска услуга, която се наложи по време на транспорта, включително измерване на кръвно, поставяне на инжекция и т.н. Най-скъп излиза наемът на частен реанимобил с реанимационен екип. Там, в зависимост от разстоянието, сумата може да набъбне до над 1000 лв. Много от фирмите предлагат и допълнителни услуги, като връзка с лекар или траурна агенция, организиране на консултативни прегледи, ТЕЛК, изследвания на ЯМР и т.н. Посредничеството също се заплаща на цени „по договаряне“.

Регистър

Линейките копърки обаче скоро ще бъдат премахнати. Причината е, че се изготвя регистър на частните спешни коли. Това бе една от последните промени, които бившият парламент прие. Те касаят Закона за автомобилните превози. Съгласно текстовете превозите на болни и ранени ще могат да се извършват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза. Сред изискванията са те да разполагат с поне едно специално превозно средство с българска регистрация, диспечерски пункт, отговарящ на определени с нарочна наредба критерии и др. Така на практика превозването с частна линейка ще става само с лиценз. Регистърът на лицата, извършващи частни превози на болни и ранени, ще се води и поддържа от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

От 40 до 60 евро за доктор на морето

В края на юни курортите на юг бяха празни, но цените на медицинските услуги не са поевтинели и с един лев. Частните клиники работят на познатите тарифи, а някои дори са увеличили с малко таксите за прегледи. И този сезон подобно на миналия поликлиниките в Слънчев бряг работят със силно намален брой специалисти. В една от частните болници са възприели практиката в един ден да имат ортопед, в друг – коремен хирург, а на третия идва специалист по образна диагностика. В друга частна клиника пък работят само с хирург, въпреки че на сайта са обявили, че разполагат със всякакви експерти. От обичайните опашки пред медицинските кабинети няма и помен. Затова и центровете този сезон намалиха работното време и приемат пациенти от 9 до 17 часа с минимален брой лекари. В момента прегледът за българи е закован на 50 лева, а за чужденци цената е от 40 до 60 евро.

Чужденците плащат двойно

Всяка отделна манипулация на морето се таксува отгоре. Рентгенът струва 50 лв. за сънародници и двойно повече за чужденци. Същата е цената и за ехографско изследване. Меренето на кръвно налягане пък е около 15 евро, а поставянето на венозна инжекция – 10. Ако пациентът се нуждае от оперативна интервенция или по-сложни изследвания, то тогава се пренасочва за лечение към някоя от болниците. Цените там са още по-фрапиращи. Според пациенти за отстраняване на апендикс например хирурзите в Слънчака вземат между 500 и 700 евро. За гипсиране на крак или ръка ортопедът иска поне 100 евро. За български туристи цените са наполовина по-евтини.

В Албена скубят пияни туристи

В курорта Албена за здравето на туристите се грижи Медицински център "Медика". Той не работи със здравната каса, но туристите почти не плащат, ако се наложи лечение. Причината е, че те имат сключени застраховки и всичко се покрива от тях. Единствените, за които няма милост в курорта, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск „пиянство“. Ако екип е повикан заради прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане на системи и т.н. – всичко е за негова сметка.

Помощта на плажа е безплатна

Туристи, които се нуждаят от лекарска помощ на плажа, не заплащат за услугата. За поредна година ДКЦ-1 "Св. Клементина" във Варна осигурява медицинското обслужване по плажовете на града и близките туристически комплекси. Екипите се състоят от лекари реаниматори, фелдшери, медицински сестри и шофьори. Те започнаха работа от 1 юни и обезпечават близо 30 охранявани ивици, заяви управителят д-р Иван Иванов. Осигурени са и 3 екипа с линейки. Медицинските пунктове по плажовете пък са ремонтирани основно. Най-често лекарите помагат на хора с травми, получени в морето, със сърдечни проблеми, колабирали, употребили алкохол.