С края на валежите и настъпването на топлите и приятни дни, навсякъде из страната хората предпочитат до късно да прекарват времето си на вън.

Пейки в парка, разходка по центъра или някой ресторант с градина- вариантите са безброй, но едни малки насекоми успяват да съботират смело желанието за добро прекарване на свободните мигове. Комарите се завърнаха в градовете на страната, а срещу набезите им не помагат дори средствата за борба с насекоми.

Хора от най-различни градове на България масово споделят недоволството си нападенията на тварите, не липсват и кадри, паказващи следите от ухапванията им. Подобна публикация споделя майка от Силистра.

Мечка невъзмутимо се разходи по път, мина на метри от шофьор ВИДЕО

Дунавският град е сред най-засегнатите, а местните жители настояват за повоче мерки срещу насекомите.

"Ухапано от комар, подутина с диаметър около 4-5 см. Нито спрей, нито мазила помагат да предпазим децата си... Засрамете се най-накрая и вземете да си вършите работата както трябва!", пише Веси П., която насочва думите си към местните власти.
 
"Същото беше при нас. 2 дни ръката на малката беше с подутина 4 см. Болки, сърбеж... Правих компреси, файда никаква", допълва друга майка от Силистра.
 
"Да не ви снимам моето детe на какви рани е, защото той има алергия от ухапване от насекоми", пише и Петя Й.
 
 "Явно българите не сме от най-далновидните нации, чакаме да се появи проблем, за да започнем да мислим за него. Тъжната истина е, че комарите вече се навъдиха и оттук насетне, колкото и да се пръска, всеки ден ще се люпят нови и нови", твърди Венелин Р.
 
"Ужас са,хапят и през дрехите", коментира Галина Г.
 
 Докато някои силистренци споделят недоволството си, други вече допълват, че са срещнали машините, с които се пръска срещу вредителите.
 
Ситуацията с насекомите не подминава и Русе. Високата популация на комари в района предизвика вълна от сигнали на русенци.

Спешни мерки в борбата срещу комарите налагат в Русе. Няколко поредни дни ще се пръска два пъти срещу насекомите - сутрин и вечер. Кметът на Русе Пенчо Милков коментира пред БНТ, че причините са няколко - дъждовете, нивото на река Дунав и бюджета.

Той разпространи и кадри от процеса на пръскане по улиците на града.

Учени откриха какво отблъсква комарите: намира се във всяка баня

В Пловдив, разположен край бреговете на Марица, кръвосмучещите и летящи насекоми също създават грижи.  Пловдивчани многократно се оплакаха от наличие на рояци комари, в различни райони на града.Хора дори твърдяха, че не не могат да излязат спокойно от домовете си, без да бъдат сериозно нахапани от насекомите, независимо къде се намират.

Така в града под тепетата също започна борбата срещу вредителите.

Но какво привлича насекомите?

Доказано е, че женските комари хапят, защото се нуждаят от кръв, която е източник на протеини за техните яйца. Причините едни хора да са предпочитани от комарите пред други са били обект на редица изследвания. Предполага се, че причините могат да бъдат свързани с телесната миризма, цветът на кожата, температурата и микробите, които живеят по кожата. Също така може да повлияят въглеродния диоксид, издишван от хората, алкохола или храната, която се консумира. Като цяло изследванията показват, че по-често биват ухапвани бременните жени, хората с висока телесна температура, които се потят, имат определени микроби по кожата или тези, които имат по-тъмна кожа.

Комарите в Пловдив ще се окажат безсмъртни. Върши ли си работата Общината?


Не може да се установи със сигурност причината, защото има химични вещества, които привличат определени комари, а отблъскват други. Вниманието на комарите също бива привлечено или не от потта, която се отделя и нейния химичен състав. Но проучванията все още не са достатъчно добре разработени, за да може да се направят конкретни изводи в тази насока.

Има проучване и за връзката между ухапванията и кръвната група. Оказва се, че тези с група А са по-малко привлекателни, а тези с група 0 са предпочитани два пъти повече от комарите. Затова пък се оказва, че ако комарът чрез ухапването зарази с малария, хората от група 0 ще я изкарат по-леко, отколкото тези с други кръвни групи.