Апелативен съд – Пловдив потвърди определение на Пловдивския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима мъже от Сливен, които са част от строителна бригада за поставяне на топлоизолация.

Тримата са привлечени като обвиняеми за извършено в съучастие престъпление по чл. 214, от НК/ изнудване/, за това, че на 12.06.2024 г. чрез заплаха са принудили възрастна жена да изтегли от банката и да им даде на ръка 10 000 лева за извършване на нежелан от пострадалата ремонт - поставяне на външна топлоизолация на апартамента й.

В днешното съдебно заседание, в което се разгледаха жалбите на мъжете срещу задържането им под стража, защитата им поиска по-леки мерки за неотклонение, а един от тримата им адвокати настоя да бъдат пуснати без мярка за неотклонение. Той съобщи, че клиентите му са възстановили сумата на пострадалата и представи документ за това.

Прокурорът поиска да бъдат потвърдени мерките за неотклонение задържане под стража и на тримата обвиняеми, които са започнали непоискан от пострадалата ремонт, като са я подлъгали да ги пусне в апартамента си, а след това са я заплашили, като по този начин са я принудили да им даде пари.

Апелативният съд прие, че на този ранен етап от разследването, са налице доказателства, които формират основателно подозрение всеки от обвиняемите да е съпричастен към разследваното престъпление. Показанията на пострадалата жена съответстват на съдържанието на „договор“-а, който е била принудена от единия от обвиняемите да подпише. Непопълнени в същия са съществени реквизити за обем и стойност на ремонта, крайна дължима цена. Пострадалата го е подписала от страх, че ако откаже, може да има негативни последици за нея.

Съдът прие, че въпреки че делото е в началната си фаза, налице са достатъчно доказателства, които обосновават предположение обвиняемите да са съпричастни към вмененото им престъпление. То е тежко умишлено.

Налице е опасност при по-лека мярка за неотклонение всеки от обвиняемите да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно.

Съгласно чл. 16 от НПК обвиняемият се счита за невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда.