Малко мече изненада с появата си в Ловешко. Докато се придвижват с колата си в района на Априлци – мъж и жена забелязват мечето. То е пресичало пътното платно, след което се насочва отново към гората. Хора подозират, че тази година мечките са се събудили по-рано от зимен сън, поради по-топлото време.

В съседното населено място Острец – мечка също е видяна. Животното дори се е разходило в близост до къщи, в търсене на храна.

Важно е да припомним, че времето, в което мечката се събужда, зависи от много фактори - първият, от които е температурата на околната среда. Ако зимата е топла и пролетта е ранна, тогава мечките се събуждат още през март-април. При силни студове и с настъпването на жегата през май тези животни спят до първите слънчеви и топли дни.

Животно, което е прекарало зимен сън, както е мечката, когато се събуди от хибернация, незабавно възобновява всички метаболитни процеси. Първо се изхожда, след това се измива и направо отива да търси нова храна.

"Не се дава храна, защото така ще се научат да ходят до пътя и... ще бъдат отстреляни като заплаха," коментират в мрежата.

"Горките животни, колко трябва да са гладни, за да се показват по пътищата. Трябва да внимаваме, да не ги стресираме, ама като сме на всякъде, те не знаят вече къде са скрити," пишат още.

Кадри: Kremena Cakova, Плевен сега