Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите – малко. Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от 1° до 3°, в Южна България и по Черноморието – между 3° и 6°, а в планините – между минус 8° и минус 4°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат предимно между минус 12° и минус 7°, а най-високите  - между 15° и 20°.

 

Проливен дъжд в Пампорово! Ураганен вятър премаза три коли


Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 50 мм, в планините и Рило-Родопската област - между 60 и 80 мм.

През първото десетдневие, в по-голямата част от страната, температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от обичайните за периода. Облачността ще е често значителна и на места ще има валежи: в северозападната половина от сняг, а в югоизточната - от дъжд, преминаващ в сняг.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи и от дъжд, и от сняг има в периода 14-17-и, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка.

През последната седмица от месеца температурите ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи има около 21-и, 25-и и в края на месеца, когато през страната ще преминават атмосферни смущения и ще настъпва относително понижение на температурите.

Пловдивчани заснеха уникални кадри на първия сняг СНИМКИ

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 56 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 05 мин. и залязва в 18 ч. и 13 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 7 мин. Фазите на Луната през месеца са: 5.02 - пълнолуние, 13.02 - последна четвърт 20.02 - новолуние, 27.02 - първа четвърт.