Снегът, който въпреки че очаквахме, сякаш отново ни изненада. В Пловдив вчера падна първи за зимата сняг. Обилни валежи имаше в Пазарджико, Асеновградско и целите Родопи.

Пловдивчани жадуваха за бяла приказка по коледните празници, но това така и не се случи.

Първи сняг започна да вали в Пловдив, чакат 35 см до вечерта

Сняг вали и трупа в района на Смолян и в Северозападна България. На Студенец край Пампорово снегът вече достигна до 50 сантиметра.

Каква е пътната обстановка?

В област Смолян е ограничено движението на моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета. Ограничено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Печинско", „Рожен", „Превала" и „Троянски".

До 60 см сняг ще натрупа на Пампорово

Ето къде вали сняг в момента СНИМКИ+ВИДЕО

През нощта и сутринта над 700 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Снегорините в София са в готовност, край Пазарджик побеля СНИМКИ

Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Асеноград (снимка: Dani Garfild)

Ето как Християн Агушев видя през обектива си града под тепетата.

Снимки на Валентина Кавръкова от Пловдив

Ето кадри и от Смолянско:

 Водеща снимка: Християн Агушев