Снежинки започнаха да прехвърчат над Пловдив и областта, а прогнозата на синоптиците сочи, че до вечерта снежната покривка може да достигна до 35 см.

В областите Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Смолян бе обявен оранжев код за интензивни валежи с образуване на снежна покривка между 20 и 35 см. Метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време и валежи от сняг в областите - Монтана, Враца, Ловеч, София, Софийска, Перник, Кюстендил и западната част на област Кърджали.

Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София 1-2°.

Ето къде ще вали сняг днес

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Призоваваме шофьорите, на които днес им предстои пътуване в Западна и Южна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия!