Тотална липса на интерес на населението в Белащица към референдума за отделянето им от Община Родопи и присъединяването към Община Пловдив. Това сигнализират празните урни и критично ниската избирателна активност, които се наблюдават в селото. Общо три са секционните избирателни комисии, отворили врати рано тази сутрин, предава TrafficNews.

Към 13ч. 100 души от общо 1733 имащи право на глас са се отбили и са изразили позицията си. Избирателната активност едва надхвърля 5%, при необходими минимум 40%, за да се валидира резултатът от общественото допитване.

Този нисък процент успя да предизвика разочарование у членовете на СИК. Екатерина, която е председател в една от секциите в селото, сподели огорчението си и прогнозира, че до края на изборния ден не очаква цифрата да надхвърли 15-17%, което обрича на провал гласуването.



Припомняме, че белащенци днес гласуват с „да” или не” на въпроса: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

„Аз съм против присъединяването към Община Пловдив. Не разбирам каква ще бъде нашата полза. Това, което търсят хората на Белащица, е евтин транспорт, който да свързва селото с Пловдив, смятат че и почистването ще бъде по-добро, ще се прокара и прословутата канализация. Единствено от землището на Белащица ще спечели община Пловдив. Ако минем към Пловдив, ще бъдем на едно ниво данъци с тях, а с това също не съм съгласна. Община Пловдив обещаваше много неща, но те не могат да се случат, тъй като тя не е решила този проблем за себе си, камо ли да се погрижи за нас. Това са нереалистични очаквания”, коментира Атанасия Кирилова пред TrafficNews.

Има обаче и противоположни мнения: “Ние искаме да станем част от Община Пловдив, защото ще бъдем облагодетелствани откъм транспортни услуги, канализация и други. 40 години нищо не се свърши за нашето село, нека променим това”, заявиха пък семейство Янкови.



Какво мислят управляващите:

Кметът на Община Родопи Павел Михайлов неведнъж е споделял, че стъпка към отделянето на Белащица не бива да се прави. Според него селото има по-добро бъдеще в пределите на неговата община, с мотива, че всички данъци ще поскъпнат, а инвестициите ще бъдат в пъти по-малки.

Той направи и няколко опита да парира провеждането на референдум и обвини организаторите, че подписите, които се събират, за да се легитимира общественото допитване – се фалшифицират.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обаче има различна позиция. Пред TrafficNews той подчерта, че одобрява управлението на съседната „Родопи“, но въпреки това вижда развитие в Белащица, ако тя бъде присъединена от Пловдивска община.

„Единственият път за общи дела е когато гледаме в една посока. С нетърпение очаквам резултатите от референдума и аз съм „За“ Белащица да бъде в Община Пловдив“, заяви той.

Краят на изборния ден е в 20:00 часа, ако има хора пред секциите той може да бъде удължен до 21:00 часа. Това обаче едва ли ще се случи. Първите резултати се очакват тази вечер, малко след 21ч.

Както стана ясно, ако 693-ма с право на глас гласуват днес, то референдумът ще бъде признат. От тях 50% плюс един гласа трябва да са отговори ли с „да”, за да се отдели селото от община „Родопи” или 347 души.

Ако допитването се провали най-рано след 6 месеца може да се поиска нов референдум.