За мошениците няма почивен ден, нито подбор на жертвите си. Пример от група за взаимопомощ на украинските бежанци у нас в социалните мрежи доказва това за пореден път, видя GlasNews.bg.

Член на групата е получил имейл от жена, изпаднала в беда. Поне така изглеждат нещата първоначално. В съобщението си тя обяснява, че трябва да се придвижи от гарата в Киев до България заедно с малката си дъщеря.

 Жената била насочена към Mapahelp -карта в помощ на украинските граждани, бягащи от войната. Картата събира и предоставя информация за организации и хора извън Украйна, които са готови да помогнат на украински граждани безплатно. Тя съдържа данни за местата, където украинците могат да получат храна, подслон, медицинска и психологическа помощ.

По думите на бягащата от войната, двете с дъщеричката са изпуснали безплатния влак и са им необходими €190 за билети, за да стигнат до България. Тя моли да и бъдат преведени по PayPal.

Получателят на имейла обаче прави бърза проверка и разбира, че съобщението идва от САЩ и предупреждава останалите хора да бъдат много внимателни за подобни измами. Потребителите под публикация на Мариан Цолов потвърдиха, че това не първият подобен случай и уточняват, че мошениците са задобряли много в "занаята" си, като дори използват реални истории на хора в беда от новинарски емисии.