Върховният касационен съд атакува част от текстовете за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори. Може ли мярката да бъде обявена за противоконституционна? Темата коментираха адвокатът Елица Буенова и пътният експерт Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност". Властите определиха промените в Закона за много успешни и твърдят, че по този начин са намалели нарушенията.

„Отнемането няма да отпадне изцяло. Конституционният съд се ограничава до искането, което е отправено до него. Искат отменяне на отнемането на автомобил или плащане на неговата левова равностойност, ако шофьорът е причинил катастрофа и е неправоспособен, пиян, дрогиран или бяга от местопроизшествие”, обясни юристът пред Нова. По думите на Буенова, ако по време на проверка органите на реда установят пиян или дрогиран водач, то исканията са санкцията е да бъде отнет автомобилът, ако е собственост на шофьора, но не и да се плаща глоба в размер на стойността на колата, ако тя не е негова.

Според Румен Дунев държавата не бива да прави и крачка назад от сега действащите мерки. „Те показаха, че са работещи”, посочи автомобилният експерт. По думите му законите просто трябва да са още по-справедливи.