Хиляди диви животни от 38 вида, са се продавали на пазарите в китайския град Ухан преди да се разрази пандемията от  коронавирус, но сред тях не е имало  прилепи и панголини, смятани за предполагаеми преносители на коронавируса.

Това  сочат резултати от изследване на британски и китайски учени.

Съпругата на вирусолог от Ухан е умряла от коронавирус преди пандемията

Според данни от изследването от май 2017 година до ноември 2019 година на пазарите в китайския град са продадени повече от 47 000 различни животни. Учените обаче не са открили доказателства, че в този период там са търгувани и прилепи и панголин.

"Почти всички животни са се продавали живи, плътно затворени в клетки, в лошо състояние. Повечето от търговските обекти са предлагали услуги по разфасоване на месото им на място, което е оказало съществено влияние върху хранителната хигиена и опазването на дивата природа", се посочва в резултатите от изследването.

СЗО призна: Не може да принуди Китай да разкрие произхода на ковида

Учените са събрали и анализирали данни от собствениците на 17 търговски обекта в Ухан, предава Дарик. Основна им цел била да изследват пътя на разпространение на пренасяна от кърлежи болест, която протича с тежка треска и тромбоцитопения, но проучването може да хвърли светлина и върху източниците на вируса.