Китай прие образователен закон за намаляване на "двойния натиск" върху учениците от домашните и частните уроци по основните предмети.

Новият нормативен акт прави властите по места отговорни за това да гарантират, че двойният натиск ще бъде понижен. Той предвижда родителите да организират времето на децата си така, че да имат достатъчно време за почивка и упражнения и по този начин да бъде намален натискът и да бъде избегнато прекарването на прекалено много време в интернет.

От тази година китайските власти започнаха да възприемат по-покровителствен подход, с мерки за борба с пристрастяването на децата към онлайн игрите, които бяха окачествени като "духовен опиум", и със "сляпото преклонение" пред интернет знаменитости.

В понеделник китайският парламент обяви, че ще разгледа законодателство за наказване на родители, ако децата им показват "много лошо поведение" или извършват престъпления.

През последните месеци министерството на образованието ограничи броя на часовете, в които децата могат да играят в интернет само до един час дневно в петък, събота и неделя, пише dir.bg. То също така намали домашните и забрани извънкласните уроци по най-важните предмети в почивни дни, от загриженост за тежкото образователно бреме върху претоварените деца.