В Народното събрание днес се проведе заседание на "Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и "Nexo капитал" и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nexo и "Nexo капитал".

Поздравяваме органите на САЩ в постигнатия успех за проверката на Nexo

На заседанието решение не бе прието. Присъстващите представители на Българската народна банка и на министерство на финансите посочиха че дейността на Nexo не е предмет на регулация в България и в Европейския съюз. От министерството посочиха, че по нареждане на прокуратурата НАП проверява фирмата, която е собственик на Nexo. Ако се открият нарушения, проверката ще премине в ревизия, увериха от МФ.

Nexo разпространи изявление, с което "приветства всички законови механизми за изясняване на фактите и обстоятелствата около дейността на компанията". Тя обаче изрази и надежда да бъдат изяснени действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г., отхвърляйки всички твърдения, че се занимава с потенциално незаконна дейност.

По-рано бе съобщено, че "Nexo капитал" (Nexo Capital) се е договорила да плати глоби в размер на общо 45 милиона долара, за да отпадне отправеното към компанията обвинение от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), че не е регистрирала офертата и продажбата на своя продукт за кредитиране на криптоактиви на дребно - Earn Interest Product (EIP).

Главният прокурор на Ню Йорк за Nexo: Банваме компанията за срок от 5 години

Половината от глобата е неустойка, за да бъде прекратено нерегистрираното предложение и продажба на EIP на инвеститори от САЩ. Допълнителни 22,5 милиона долара ще бъдат платени за уреждане на подобни такси към държавните регулаторни органи/

От постигнатото споразумение става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че нейни клиенти са били ощетени или подведени относно финансовото й състояние. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер, се посочва в позицията.