В новинарската хроника зачестиха случаите за насилие над животни. Застреляни и тормозени кучета, разкъсани и душени котки са само част от случаите, възмутили стотици. А много истории остават в сянката на останалите събития, носейки тъга само на стопаните на погубените домашни любимци.

Подобна е и следващата история, която този път е от град Сливен. Жена се обръща към човека, убил семейното куче с емоционален пост в мрежата. Тя не дава подробности за станалото, но думите ѝ изразяват тъгата от загубата на член на нейния дома.

"До човека, който уби кучето ни! Спиш ли вече спокойно? Защото децата ми - не! Защото той си имаше деца, които го обичат! Имаше си семейство, което обичаше! Ако сте имали проблем, защо не ни потърсихте? Защо не говорихте с нас? Най-лесно беше да го убиете!", пише Цветелина Ц.

Вяра - нахапаната от питбул котка, остана с три крачета СНИМКА

Ситуацията буди вълна от съпричастност към семейството, а други граждани споделят, че и техните любимци са били убити. Отровени са кучета от породата ротвайлер, както и четири котки.

 Много сливналии недоумяват от това, че техни съграждани са готови да отнемат живот, без дори да потърсят друго решение. Вижте част от коментарите на местните:

 "Кучето ни претърпя тежка операция, всяка вечер се събуждам, за да видя как е. Имаме си я като член на семейството. Натежава бюджета, но пък я обичаме. Това, което ви пиша много хора не го разбират, всичко е в добрите сърца.

Съжалявам за трагедията, която е сполетяла семейството ви! Заради емоционалното здраве на децата си бързо намерете любимец, покрай грижите за него ще разсеят и ще намалите мъката им!", пише Мариана К.

Мъж се гаври с котка, хвали се с ВИДЕО 18+

"Два ротвайлера ни отровиха и четири котки в абсолютна агония си отидоха", пише Радина Т.

"Потресена и шокирана съм как се убиват кучета в България всеки ден. Как хората станаха толкова безморални и безкрупулни?! Трябва да има закони, зоополиция, парични глоби и затвор за всеки, който посегне на животно. Само тогава това безумие ще спре. Съжалявам за загубата Ви. Борете се за справедливост!, призовава Десислава Х.

"Ма**а му, хората се превърнаха в изроди. Убиват невинни души,  ей така за удоволствие или защото им пречи. Съжалявам за Вашия любимец", добавя Ели Ш.

Не липсват, разбира се, и други ситуации, в които заради недобросъвестни стопани, малки и големи живеят в страх. Но почти винаги жертвите от саморазправата с животни може да бъдат избегнати. С отговорно поведение на стопаните и човещина от съседите. Защото зад всяко куче или котка стои вярно сърце, служещо на своите стопани.

 А статистиката за насилие над животни расте с всеки изминал ден. През последните три години над 1060 са регистрираните от Министерството на вътрешните работи (МВР) престъпления срещу животни. Разкрити са 141 или малко над 13%. Това стана известно през 2022 година. Информацията е от отговор на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на парламентарен въпрос.
Данните, изнесени от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, показват, че престъпленията срещу животни се увеличават всяка година – през 2020 г. са регистрирани 338, през 2021 г. - 303, а от 1 януари до 30 ноември 2022 г. са 374. Съответно разкритите престъпления са 51 през 2020 г., 55 през 2021 г. и 35 през 2022 г. Най-много са регистрираните и разкрити случаи на проявена жестокост към гръбначно животно, като вследствие на това e причинена смърт или трайно увреждане.

Що за хора? Отровиха куче, шест бебета останаха без майка СНИМКИ