Тази година България няма да има представител за пътуването до Ерусалим за пренасяне на Благодатния огън. Причината са продължаващите военни действия в Израел. Новина съобщи митрополит Киприан, който е говорител на Синода.

Митрополит Киприан посочи и имената, които са включени в списъка с избираеми епископи за предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, насрочени за 19 май.  "Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждкият епископ Исак".

Сливенската епархия провежда за втори път избори за нов рхиерей след кончината на митрополит Йоаникий през януари. До втория избор за Сливенски митрополит се стигна след касиране на изборите на през февруари, заради постъпили жалба и доклад в Светия Синод, които Синодът все още не е официализирал.

Най-много гласове тогава получи Агатополският епископ Йеротей. Управлението на Сливенската митрополия след кончината на митрополит Йоаникий беше поето от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.