Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова излезе с позиция относно предложението руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. 

"Нито Лидерският коалиционен съвет, нито Министерски съвет, нито Председателски съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици. Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес", написа Нинова във Фейсбук.

Политолог каза трябва ли да изгоним руския посланик у нас

По-рано вицепремиерът Асен Василев заяви на брифинг пред медиите, че правителството обсъжда дали да обяви Митрофанова за персона нон грата. По думите му въпросът е обсъден на заседанието на Министерския съвет и е възможно е до края на деня правителството да излезе с обща позиция по темата. 

Такова предложение направиха по-рано през деня от "Демократична България", като отправиха упреци към поведението на Митрофанова.

"Демократична България" сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна", прочете от парламентарната трибуна Антоанета Цонева.

Народното събрание на Република България да приеме декларация, осъждаща зверствата, извършени от Кремълските войски в Буча и други украински градове. "Демократична България" ще внесе за разглеждане проект на такава", посочиха още в декларацията от ПГ на ДБ.