При тазгодишните разкопки на великолепния античен и средновековен град Мисионис край Търговище вече са намерени стотици находки – позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови, сребърни монети и други предмети.

Това съобщи проф. Николай Овчаров, който заедно с търговищкия археолог Стефан Иванов ръководи проучванията там. Сред откритията особен интерес представлява отлично запазена сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на XIV век, когато той е носел хубавото българско име Косово.

Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до октомври, а археолозите очакват разкопките да поднесат още множество изненади. Проучванията показват, че в местността Крумово кале през V-VI век се развива цветущ в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита. Досега са разкрити останките на запазените до 4-5 м крепостни стени, три църкви от базиликален тип, свидетелстващи за мощно християнско присъствие в тези времена, жилищни и обществени сгради от V до XIV век.

Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания бе завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от периода V-VI век. Това е класически domus – разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 м. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати са останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно – малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня баптистерий, открита през предишните години, пише Монитор.

„Откритата монументална ранно-християнска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани. Документално е известно, че тези земи през I век са покръстени именно от този следовник на Исус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител... Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство“, коментира Овчаров.