По мое предложение до здравния министър се възприе подходът да бъдат допуснати гостите на хотелите в заведенията към тях. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и туризъм.

,,По мое предложение до министъра на здравеопазването се възприе подходът да бъдат допуснати гостите на хотела за изхранване в заведенията на хотелите, но само за гости на хотела. Конкретиката е до 22.00 ч. да поставим вечерен час и да бъде спазен 50% от капацитета на заведението. Това е моето предложение, което беше възприето като подход и аз съм благодарна на щаба, че го възприе'', обясни министърът.

Здравният министър и Щабът поискаха удължаване на мерките, ето докога

Тя посочи, че лично се е ангажирала с конкретни проверки, защото е нецелесъобразно спа центровете да работят, хотелите също, а хората да се изхранват по стаите. Министърът обяви, че очаква акт на здравния министър.

Това, което беше днес обсъдено от правителството и премиерът Борисов акцентира върху това е наистина да има тази възможност гостите на хотела да се изхранват в ресторантите, в заведенията. Министерството беше направило такова конкретно предложение преди около десетина дни до министъра на здравеопазването. Знаете, че здравните власти са тези, които вземат решенията и са компетентни по тези въпроси, заяви още министър Николова.

Тя посочи, че министерството е предложило сменен режим за закуска, обяд и вечеря.

Това предложение, което беше дискутирано днес и беше обсъдено и възприето от бранша, ще бъде обективирано със съответния акт от министъра на здравеопазването, допълни министърът на туризма.

Марияна Николова заяви, че лично ще посещава местата за настаняване и изхранване, за да се гарантира безопасността на туристите и да не се допускат групови събирания.

Имам апел към бранша безапелационно да се спазват разпоредбите на здравните власти. Такава ситуация имахме с къщите за гости. Знаете за безпрецедентните проверки, които извършихме, посочи тя.