Роботизиран апарат за дезинфекция срещу коронавирус и осигуряване на стерилна среда ще получи безвъзмездно от Европейската комисия УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив. За момента лечебното заведение е единственото в България, което бе одобрено за доставката по линия на общата поръчка на Комисията за различни болници в Европейския съюз, лекуващи пациенти с КОВИД-19.

На 3 август (вторник) в Пловдив ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов ще участва в церемонията. Освен ръководството на лечебното заведение, в УМБАЛ „Свети Георги“ ще присъстват също представители на Министерството на здравеопазването, на посолството на Кралство Дания, на фирмата доставчик на роботите и на българския й ексклузивен дистрибутор.

В бюджета на ЕС са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания „UVD robots“, която спечели търга за спешна поръчка.

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартен размер стая за пациенти с помощта на ултравиолетова светлина. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.

Очаква се през следващите седмици още болници в България да получат роботи за дезинфекция, дарени от Европейската комисия.

Събитието започва на 3 август, вторник, от 11:00 ч. в Конферентната зала на УМБАЛ “Свети Георги”, Хирургичен блок на бул. „Пещерско шосе“ 66, с кратки изявления за медиите, след което ще има възможност за снимки на робота в действие.