Не съм поемал никакви ангажименти зеленият сертификат да отпадне при условия различни от следните: над 60% ваксинирано население или под 5% заетост на интензивните легла. Това заяви на брифинг след заседанието на Министерки съвет Кирил Петков.

Коментарът му бе в отговор на твърдение на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви, че е провел телефонен разговор с премиера за отпадането на зеления сертификат.

"Още след протеста обявих, че отваряме работна група за разговорите между хората, които протестират с експерти от здравното министерство. Въпросът беше да влязат в диалог на база на реалните отворени данни за здравната ни система и да се сформира работна група, което да излъчи общи идеи, но те не са по никакъв начин задължителни за никого. Никоя група, която има силно мнение, не трябва да бъде пренебрегвана. Това, което направихме вчера в разговор е, че уточнихме кога тази група ще започне да работи. Не са поемани никакви ангажименти. Единственото, което съм казал – при високи нива на ваксинация над 60%, или падане на интензивните легла под 5% заетост, аз вярвам, че зеленият сертификат трябва да отпадне, защото тогава ще сме извън кризата“, обясни Петков.

Министър-председателят коментира случая с починалата жена пред Спешния кабинет на болница във Враца.

Здравната система трябва да работи по начин, по който такива неща да не се случват, каза той.

Той отговори и на искането на „Възраждане“ здравният министър Асена Сербезова да подаде оставка. „Министър Сербезова реагира много адекватно. Тя веднага направи пълна проверка по случая и заключенията от нея ще послужат да се избегнат занапред такива проблеми с фатален край“, заяви Петков.

„Много съжалявам, че тази жена е починала“, каза още премиерът.