Стотици пловдивчани се евакуираха от жилищни и административни сгради след силното земетресение, което удави Пловдивска област. То бе с епицентър Садово и магнитуд 4,8 по Рихтер и бе усетено дори при ниските етажи в Пловдив.

Секунди след 15:30 улиците се напълниха с хора. Пред входовете на високите блокове в Пловдив и към момента е пълно с разтревожени граждани. Живеещи в 22-етажните  Преспи в „Изгрев“ разказват, че са усетили земетресението изключително силно. В някои апартаменти са падали предмети, но няма силни поражения, информира TrafficNews.bg.

Майка, която около 30 минути след труса все още е пред блока на ул. „Преспа“, споделя , че е силно притеснена от вторични трусове. „Готова съм да събера дрешки на децата, да взема важни документи и да не нощуване тази вечер в жилището ни“, споделя пловдивчанката.

Жена от сърцето на труса: Помислих, че бомбардират къщата

Силен трус разлюля България, епицентърът е до Пловдив

Служители на административни сгради също се евакуираха – сред тях всички работели в Община Пловдив и администрацията на общините в региона. Навън излязоха и работещите в корпоративни офиси и сгради - Водната палата, Областна дирекция "Земеделие", клонове на банки. 

Някои пловдивчани обаче приемат земетресението по-спокойно. Дори се шегуват, че благодарение на това са успели да излязат в извънредна почивка от работа. 

Пожарната с първи данни след мощния трус в Пловдивско

Неочаквана почивка получиха и учениците в Пловдив, те са били изведени по протокол извън сградите, като са били оставени в дворовете до издаване на директорско решение за прекратяване на учебните занятия.

На този фон заведенията бяха пълни с клиенти, които оживено обсъждаха случилото се. Около Новотела на пример десетки граждани вече се забавляваха на първичните си реакции по време на мощния трус. 

За щастие няма данни за пострадали хора или материални щети! 

Пловдивско е една от петте опасни сеизмични зони в България