Силно земетресение разклати днес Пловдивско. То се случи в 15:26 часа, като епицентърът му бе на 15 километра югоизточно от Пловдив и на 146 км от София. Земетресението е усетено в цяла България. Стотици хора в момента са напуснали домовете си и изчакват да мине известно време, преди да се приберат по апартаментите си. 

Пред репортер на GlasNews жена, която живее в Крумово - едно от селата край епицентъра на явлението, разказа за притеснителния случай.

"Помислих, че бомбардират къщата", описа чувството тя. Жената веднага взела спящия си син от съседната стая и по най-бързия начин излязла от къщата. Помислила, че имотът може да се срути. По думите ѝ трусът продължил едва няколко секунди.

Силен трус разлюля България, епицентърът е до Пловдив

Силният тътен бил изключително стресиращ.

GlasNews научи, че в съседното село Караджово, което се намира съвсем близо до Крумово, след труса има и щети. Пострадали са няколко прозореца на местния физкултурен салон. Жители на  Садово също споделят, че са усетили земетресението много силно.

Явлението предизмика стрес  и в Пловдив.

В пловдивския кв. "Каменица" също чули и тътен при труса. Мебелите на други в апартаменти  се раздвижили значително. Нападали  и вещи.

Училища в Пловдив прекратиха учебните занятия след земетресението. Тепърва ще се решава дали утре да бъде учебен ден в града под тепетата, но и в областта.

Шест минути след земетресението от 4,8 по Рихтер бе регистриран първият вторичен трус с магнитуд от 2,7. В 16:05 е последвал още един трус - от 2,2 по Рихтер, 2 минути по-късно вторичният трус е бил от 3,4. Големият трус е усетен с различна продължителност в градовете - между 5-6 и 10-12 секунди.

Пловдивчани излязоха по улиците след земетресението СНИМКИ

Пожарната с първи данни след мощния трус в Пловдивско