УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, осъди Здравната каса за покрие разноските по лечението на 4 деца със спинална мускулна атрофия, които предварително са били одобрени, но впоследствие не са платени. Става дума за 4 флакона скъпоструващ препарат на обща стойност 657 158,40 лв.

За този абсурд разказа пред седмица bTV и даде пример с 4-годишния Боян, чието състояние се подобрило в резултат от прилагането на медикамента. Всеки флакон струва близо 160 хил. лв. и в болницата се снабдили с препарата от собствената си аптека и провели лечението, след като подадените заявления за това са били одобрени от касата. В хода на терапията обаче правилата за снабдяването с медикамента били променени, доставката трябвало да става от аптеки от списък, в който болничната не попада, и управителят на НЗОК отказал да плати.

От УМБАЛ "Св. Георги" завели дело и  със свое решение от днес Адиминстративният съд в Пловдив постановява, че отпускането на препарата в тези случая е трябвало да стане по реда отпреди смяната на правилата, и осъжда касата да плати.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.