По 16 665 лева ще получат девет семейства от пострадалите при наводнението през лятото карловски села Богдан, Каравелово и Слатина, чиито домове бяха напълно разрушени. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Той поясни, че решението е взето от Обществения съвет, който разпределя събраните до този момент 1,5 милиона лева от дарения.

По 8000 лева ще бъдат прeведени на 15 фамилии, чийто къщи в момента не са годни за обитаване, но подлежат на ремонт.

По 5660 лева ще бъдат дадени на хората, чиито жилища са с наводнени етажи и с унищожена покъщнина. Семействата, на които къщите са наводнени, но годни за обитаване, ще вземат по 3300 лева. Местните жители само с наводнени дворове и бутнати огради на този етап няма да получат пари. Очаква се това да стане, когато се разпределят  250 000 лева, събрани чрез SMS-и от мобилните оператори. Ангел Стоев добави, че постепенно се нормализира обстановката в пострадалите селища.

Потърпевшите от наводнението в Карловско - не получили и стотинка от даренията

Само в Богдан все още 7 къщи са без вода. Осигурен е и транспорт за учениците. До този момент държавата е отпуснала над 14 милиона лева за ремонтни дейности в засегнатите от наводненията места. Щетите са за над 60 милиона лева, като институциите работят за тяхното осигуряване. Министърът на земеделието Явор Гечев е обещал да изпрати екипи от горските стопанства, които да нарежат дървата за огрев на пострадалите местни жители. Областният управител призова кмета на Карлово Емил Кабаиванов да съдейства за транспортирането им до нуждаещите се. Проведено е и обследване на речните корита в района.

Снимката е илюстративна