Снегът и заледяванията по пътищата често изненадват не само общините и снегопочистващите фирми, но и шофьорите. Особено онези от тях, които не могат и не знаят как да управляват безопасно автомобила в зимни условия.Добре ли са подготвени младите шофьори за шофиране в по-трудни условия? Оказва се, че през зимните месеци желаещите да се запишат за шофьорски курс са много по-малко от тези, които предпочитат да изкарат книжка напролет или през лятото.

Според Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, това се корени в нашата народопсихология.

Докато в другите страни целта на хората, които искат да станат шофьори, е да се научат да карат, то у нас целта е да се вземе книжка, подчертава Георгиев пред БНР.

Той е категоричен, че тези, които карат шофьорския курс през зимните месеци, стават по-подготвени шофьори от останалите. 

"Наистина курсът е по-труден. Но те могат да усетят сцеплението на гумите с пътя, особеностите при управление в заледени участъци, при намалена видимост, дори при минусови температури", обяснява експертът. 

Затова той и колегите му от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България подкрепят напълно идеята за създаването на полигони за шофиране в екстремни условия по примера на други европейски държави. 

При аквапланинг, сняг, дъжд, лед, както и когато цяла зима се хвърля пясък, а напролет пясъкът не се изчисти, сцеплението намалява и в завой например колата губи посоката си, дава пример Красимир Георгиев.

По думите му, основната причина за ПТП е факторът изненада, а върху този фактор можем да влияем с добра подготовка.

Според Георгиев, полигоните, за които говори транспортният министър, няма да имат нищо общо с полигоните от едно време, в които имаше конуси и бъдещите шофьори се учиха да паркират. 

"На тези полигони ще се направят участъци с локви, в които да се влезе и да се усети аквапланингът. Ще се направят завои с обратни наклони, за да се види как те действат на автомобила. През лятото ще се правят опесъчени участъци, а през зимата - леко заледени, където автомобилът леко да се завърти и да се обясни на курсиста в такъв случай какво трябва да направи", коментира Красимир Георгиев. 

Според него е възможно и курсът да поскъпне с въвеждането на новите полигони, но: 

"Не може да ядем първо, второ и трето, а да ни таксуват само за първо. Каквато и да е цената обаче, тя ще бъде несъизмеримо по-малко от цената на един човешки живот", категоричен беше той. 

"Нито един водач – с опит или без опит, не е по-силен от законите на физиката", напомня Красимир Георгиев.  

Зимната гума не се определя от дълбочината на грайфера, а от съставките, от които е направена, отбелязва още Георгиев във връзка с подготовката на автомобила за зимата.

"Не може да виждаме, че вали сняг и да не намалим скоростта. Не може да не виждаме, че има минусова температура и да не предвиждаме, че там е имало локва, която след това се е превърнала в леден участък. Това трябва да се предвижда и да се коригира поведението зад волана!"