На 12 май православната църква почита св. Герман, патриарх Константинополски.

Свети Герман I още като младеж се посветил да служи на Бог.

Заради благочестивия си живот и духовната си просветеност първо станал кизически епископ, а през 715 г. бил избран за цариградски патриарх.

Като такъв употребил много старания да вразуми император Лъв III Исаврянин (717-741 г.), който се обявил против поклонението на иконите, но напразно. Лъв поискал почитането на иконите да бъде осъдено на събор.

Под натиск, вместо да се откаже от иконопочитанието, Герман сам напуснал патриаршеския престол.

Той починал през 740 година на 95-годишна възраст и бил погребан в манастира „Хора” в Константинопол. По-късно мощите му били пренесени във Франция.

Свети Герман оставя в наследство химни за прослава на светците и Божията благодат, проповеди и тълкувания на трудните места в Светото Писание.

В народните вярвания 12 май се нарича „градушкар”.

В този ден се правят молитви за дъжд и срещу градушка. Герман се смята за главния повелител на летните бури и градушкар. На този празник не се работи, особено полска работа. Не се впрягат воловете, за да не бие градушка.

Изпълнява се обичаят „Пеперуда”.

Участници са момичета, в по-редки случаи възрастни жени.

Те приготвят обредна кукла от кал, глина или пръст с размери от 20 до 50 см.

Тя се наричана Герман, изобразява гол мъж с ясно очертани полови белези в поза като мъртвец - със скръстени на корема ръце.

Готовата обредна фигура се поставя върху керемида, дървена бухалка за пране или в сандъче. Окичват я с цветя и я погребват, спазвайки всички важни части на погребалния обичай. На третия, деветия или четиридесетия ден изравят фигурката и я хвърлят във вода.

Позната е и друга форма на обичая - Герман срещу суша, при която обредната фигура се прави от метла. 

Имен ден празнуват Герман, Геро, Искра, Искрен, Герана, Герасим, Герда.