Икономисти разкритикуваха предложените от правителството мерки за справяне с кризите у нас. 

"Може да разделим мерките на 3 групи - социални; мерки вследствие на натиск от определени групи; антиинфлационни мерки. За съжаление, виждаме почти липса на антиинфлационни мерки. Сериозна част от мерките ще добавят инфлационен натиск. Инфлацията не може да продължи да се увеличава, пазарът ще намери своето равновесие. Но тази година ще бъде подвластна на високите цени", каза икономистът Юлиан Войнов в "България сутрин".

Коалиционен съвет се събра заради антикризисните мерки ВИДЕО

"Всички фискални стимули увеличават инфлацията. Ако ги раздавате на калпак и на всички, предизвиквате доста по-интензивен ръст, отколкото ако помагате на тези, които наистина имат нужда. Големият проблем в България е, че има огромна разлика между тези, които потребяват малко гориво и тези, които потребяват много. Когато намалите ДДС и акцизи, подпомагате 20 пъти повече по-заможните. Това е проинфлационна мярка. Като намалите приходите от данъци, трябва да ги компенсирате - да увеличите друг данък, да намалите разходите или да вземете пари назаем. Правителството трябва да потърси варианти за по-евтино гориво. Скъпи горива - висока инфлация", обясни доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН. Той посочи още, че дълги години не сме осъвременявали пенсиите на хората. Според него правителството трябва да вкара пенсиите в справедлива мярка. "Абсолютно кощунство е подпомагането с един същи процент на тези с минимална пенсия и на онези с максимална. Вкарването на швейцарското правило ще спомогне за следващото изоставане на пенсиите", изтъкна доц. Сарийски.

Проблемът с отстъпката от 25 ст. при горивата е в петрола, смята Войнов. По думите му зареждането с лична карта не е вариант, а намаляването на цената на биодобавката също не е трайно решение. 

"Тази мярка ще доведе до продължаващо увеличение на инфлацията и цените. Работещият вариант е да се въведат критерии за наистина нуждаещите се хора и да бъдат конкретно подпомогнати. Иначе унищожаваме данъчната система", подчерта той.

"На парче подпомагане на пенсионерите изкривява цялата система и създава голяма несправедливост. Пенсиите трябва да отговарят на осигурителните вноски на всеки човек през живота му", убеден е Войнов.

Антикризисните мерки в България закъсняха - непрекъснато се отлагат

Припомняме, че коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си във вторник, който продължи до късно вечерта. Сред одобрените мерки са 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20 на сто, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел.

Още по темата прочетете тук:

Коалиционният съвет прие антикризисните мерки