Служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната Цанко Стойков дават изявление за медиите в района на авиобазата в Граф Игнатиево.

В брифинга участва и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Двама са загиналите в авионцидента в Граф Игнатиево, потвърдиха служебният премиер.  Единият е Петко Димитров – летец-пилот I клас, а другият старши лейтенант Венцеслав Дункин.

Министърът на отбраната уточни, че единият пилот е роден през 1973 г., а другият през 1996 г. Той също изказа съболезнования на близките на загиналите офицери.

"Това са инструкторите в 12 база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в 12 база по отношение на този самолет L-39. Самолетът е излетял технически изправен. Той е реновиран”, допълни Запрянов.

Командир Димитър Петров каза, че е бил извършван рутинен тренировъчен полет, планиран отдавна. Подобна задача е била изпълнявана многократно.

Запитан дали ще подаде оставка, командир Петров заяви: "Загубих един от най-добрите си приятели, мислите ли, че малк осъм наказан? Какво очаквате от мен?".

За утре е обявен траур във Въоръжените сили. „Тъй като летците загинаха при изпълнение на служебния си дълг, ще обявя траур във Въоръжените сили, знамената ще бъдат свалени наполовина. По този начин ще почетем паметта на нашите офицери”, каза Запрянов.

Учебен самолет се разби край Граф Игнатиево СНИМКА+ВИДЕО

По-рано днес стана ясно, че министър Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа със самолет L–39 ZA "Албатрос".

Както съобщихме, инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. При инцидента загинаха двама пилоти от авиационна база Долна Митрополия - лейтенант и майор. В момента се провежда разследване. Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента.

Междувременно вдовицата на подп. Валентин Терзиев, който загина на 9 юни 2021 г. при учение край Шабла, написа:

"Няма ли да свалите вече този ръководен състав на ВВС начело с началника на отбраната и най-висшия. Не стават!!! Колко жертви още???", посочи Димитрина Попова.

Очаквайте подробности!

Авиационен журналист: Възможно е разбилият се самолет скоро да се е върнал от ремонт

Военна прокуратура ще разследва катастрофата с учебно-бойния самолет