За притеснителна ситуация алармират столичани в социалната мрежа Facebook. Проблемът е до болка познат.

Младежи с електрическа тротинетка са забелязани да се движат по оживен булевард в София. На превозното средство се виждат двама души, които са без предпазни средства.

Те се движат плътно зад камион, а поведението им на пътя притеснява граждани. Момчетата се пристрояват и от лента в лента, като не подават сигнал за това.

Към момента няма информация къде е заснета ситуацията. По пътните знаци е видно, че в зоната действа ограничение за скоростта на движение, което е 70 км в час.

Майка и дете паднаха в шахта, пълна с вода - намесиха се военни СНИМКА

Припомняме че, тротинетките могат да се управляват свободно на обособени велоалеи. При липса на велоалея се ползват възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.  Забранено е движението им по пътища и улици, където максимално позволената скорост е над 50 км/ч.

Тротинетки не могат да се управляват в зони, забранени за влизане на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно само на превозни средства от редовните линии. Максимално допустимата скорост, която водачът може да развие, е 25 км/ч.

Забранено е превозването на други лица, както и управлението без кормилото да се държи с ръце.

При движение в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост следва да се ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото. Въведено е също задължение индивидуалното електрическо превозно средство да се управлява с включени светлини. Ползването на каска е задължително за лица под 18 г. Минималната възраст на водача на индивидуално електрическо превозно средство е 16 години – по велоалеи и пътища/улици с максимална скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи са необходими минимум навършени 14 години.

Градушка удари Югозападна България ВИДЕО

Успоредното движение до друго индивидуално електрическо превозно средство или до двуколесно пътно превозно средство е забранено, както и ползването на мобилен телефон по време на управление.

Само преди дни бе обявено, че в София се въвеждат нови ограничения и глоби за електрическите тротинетки. Това стана ясно на брифинг на председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев.

Проблемът с поведението на водачите, предвижващи се с елесктрически тротинетки, стана наболяла обществена тема, след серията от ситуации, при които т.нар. Емили Тротинетката попадна в ситуации на пътя, управлявайки подобно преводно средтво.

Бус блъсна Емили, в "Пирогов" е

Емили Тротинетката с поредна опасна проява на АМ Хемус СНИМКИ