Това, което министър-председателят Стефан Янев разпореди, е още в понеделник да бъде създадена работна група между представители на заинтересованите ведомства и технически и юридически експерти на строителните фирми. Това заявиха от ръководството на Българската браншова камара "Пътища" след среща с представители на Министерски съвет, АДФИ и АОП.

Причина за нея станаха "системните проблеми", натрупани при поддръжката на пътищата у нас. Както стана ясно през последните месеци, АПИ, отговаряща за пътищата в страната, е с изхарчен бюджет от 382 млн. лв. и възложени дейности за 1,5 млрд. лв. Заради това се стига до ситуация, в която работата е свършена, но фирмите все още чакат разплащане. Именно под каква форма да се извърши изплащането по действащите договори е била една от темите на срещата. Втората обсъждана тема е за зимното снегопочистване и поддържане на пътищата, за което през наскоро приетата актуализация на бюджета са осигурени около 100 млн. лв.

"Основен приоритет е да се осигури спокойствие и перспектива на фирмите членове на нашите камара", заявиха от "Пътища", като предупредиха, че готовността за протестни действия остава, но стига да има възможности за диалог, то те няма да прибягват до такива мерки.
"Служебното правителство не е спирало да мисли от първия си ден до днес по този казус", призна служебният регионален министър Виолета Комитова. По думите й данните за последните няколко години показват, че ежегодно на страната й трябват по около милиард и нещо лева за поддръжка на пътища и е редно те да се осигурят през държавния бюджет, включително този за 2022 г. "Това ще намали стреса във фирмите - от началото на годината да очакват дали ще има резерви, дали ще има постановления на Министерски съвет. Това ще доведе до спокойствие и сигурност", каза Комитова.

"Благодарение на актуализацията на бюджета, няма да има стрес върху ресурса, ще има достатъчно средства, за да може да започне подготовката за зимния сезон. Краткосрочният проблем в тази посока може да се счита за решен", каза и служебният министър на финансите Валери Белчев. Той изтъкна, че заради добрия диалог с бранша, министерството ще имат възможност да продължи планирането на Бюджет 2022 г. заедно. "Вярвам, че в рамките на много кратко време ще сме способни да произведем една по-стабилна атмосфера за сътрудничество", каза Белчев.

Към момента фактурираните средства за пътищата са на стойност 222 млн. лв., които не са разплатени. Белчев изтъкна, че не може да се даде конктретен срок за това кога може да бъде изплатено дължимото. "Направихме работната група, за да преговаряме и да се разберем за възможностите от финансова и правна гледна точка. Вярвам, че в рамките на следващите 1-2 седмици ще можем да дадем допълнителна информация", каза служебният финансов министър.

Преждевременно от ГЕРБ проведоха брифинг, в който отново атакуваха шефа на НАП Румен Спецов. По повод това Белчев призна, че не е запознат със ситуацията. "Не съм в течение с конкретната пресконференция,  ще продължим да работим със Спецов, такива са нашите планове", завърши Белчев.

Пътни строители на протест, търсят си 37-те млн. Блокират Министерския съвет

Протест на транспортни фирми блокира граничния пункт "Дунав мост"

Пътни фирми пътуват към София. Хиляди строители търсят заработените си пари