Районната колегия на Българският лекарски съюз - Пловдив, изпрати до медиите становището си относно решението на Медицински университет – Пловдив за започване на учебните занятия през учебната 2021/22 г. Предлагаме ви го без редакторска намеса.

"Районната лекарска колегия на БЛС – Пловдив подкрепя заповедта на ректорското ръководство на Медицински университет – Пловдив № Р-1350/20.08.2021 г. за начина на провеждане на новия учебен семестър. Считаме, че обучаващите се студенти, особено в клиничните бази, следва да представят данни за ясен индивидуален статус по отношение на COVID-19 преди влизане в лечебни заведения.

Това ще изясни риска от епидемиологичен контакт с пациенти, чрез които те се обучават, както и с медицинския персонал.  Спазването на противоепидемични мерки се налага по безспорни медицински индикации. Същевременно обучението по медицина дава не само права, но и вменява определени отговорности за бъдещите медици, свързани с  опазването на индивидуалното и общественото здраве.

Председател на РЛК на БЛС – Пловдив д-р Георги Цигаровски"

Припомняме, ректорът на Медицинския университет в Пловдив издаде заповед, с която всички студенти, които искат да учат присъствено, трябва да предоставят валиден сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен тест за COVID-19.

На лекции само преболедувал, с ваксина или с отрицателен тест!