Референдум в село Белащица днес ще реши бъдещето му.  Хората от населеното място ще гласуват с „да” и не” на въпроса:  „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

В допитването право на глас имат 1733 души по данни от ОИК „Родопи”, като те ще бъдат разделени в три секции, предава TrafficNews.

Началото на изборния ден започна в 7:00 часа, като краят му е в 20:00 часа, ако има хора пред секциите той може да бъде удължен до 21:00 часа.  Първите резултати се очакват още около 21:30 часа.

За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват най-малко 40% от имащите право на глас. Това означава, че ако гласуват 693-ма с право на глас, той ще бъде признат.  От тях 50% плюс един гласа трябва да са отговори ли с „да”, за да се отдели селото от община „Родопи” или 347 души. Ако допитването се провали най-рано след 6 месеца може да се поиска нов референдум.

Кметът на „Родопи” Павел Михайлов категорично смята, че Белащица има по-добро бъдеще в пределите на неговата община. Той неведнъж е изтъквал, че всички данъци ще поскъпнат, а освен това инвестициите в населеното място ще бъдат в пъти по-малки.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров е „за” присъединяването на Белащица, но той смята, че е по-важно двете общини да работят в синхрон и с общи проекти.

Това е втори референдум в община  „Родопи” за отделяне на населено място. През 2012 година Ягодово също гласува за присъединяването към Пловдив, но тогава от 2800 души едва 705 гласуваха на допитването.