Жителите на плевенското село Дъбован, подкрепени и от други крайдунавски селища, излязоха на протест заради нетърпимата ситуация след свръхпопулацията на комарите тази година. Те настояват държавата да предприеме спешни мерки за обработка около реките.

"Настояваме за цялостно третиране около река Дунав", казва Таня Кръстева, кмет на село Дъбован.

Майки избухнаха срещу напастта от комари, започна и борбата ВИДЕО

"Популацията тази година е огромна заради високите температури и многото валежи. Просто е невъзможно да се стои на открито. Децата нахапани, репелентите не помагат. Видовете комари са вече няколко и всъщност се надяваме на реакция от страна на държавата. Защото и дори по Закона за здравето животът и здравето на населението е приоритетна грижа на държавата. Особено предизвикана от фактори на околната среда“, заяви Кръстева.

Кръстева обясни, че Община Гулянци е подавала сигнали, информира БНР.

Учени откриха какво отблъсква комарите: намира се във всяка баня

"Други години примерно Министерството на земеделието през БАБХ организираха въздушното третиране със самолети по поречието не само по поречието на Дунав, на Вит. Тази година обаче нищо не е правено. От нито една институция, от нито от хилядите агенции и агенцийки, които вече не ги знаем колко са.  Хората изнемогват“, допълни тя.