Протестът, огранизиран от гражданска група “Съпротива” и обявен по-рано като протест "Срещу ковид терора, принудителната ваксинация и зелените паспорти" започна. Недоволни се събират на площад "Света Неделя" №5, пред Министерство на здравеопазването. Преди минути министър Стойчо Кацаров е напуснал сградата на МЗ през задния вход, разбра GlasNews.bg.

Във Facebook над 35 хиляди души са заявили, че ще присъстват на събитието, организирано в социалната мрежа. Засега техният брой е значително по-малко, но продължават да прииждат, предаде наш репортер. Организаторите смятат, че с новите забрани служебният кабинет потъпква Българската конституцията и гражданските ни права.

Голям протест се организира срещу новите ограничения в София

Протестиращите скандират "Оставка!" искат последните заповеди да бъдат отменени. Един от тях очевидно е решил, че представлява цяла община, защото е опънал плакат, от който става ясно, че "Община Челопеч е против зеления сертификат и задължителната ваксинация". От плакат, носен от протестираща пък, разбираме, че „ваксините са отрови” и че въпросната протестираща иска „смърт на СЗО и мафията”.

Протестиращите изгориха символично хартиен зелен сертификат, след което продължиха да скандират "Оставка".

След това призоваха президента да наложи вето на заповедта на министър Кацаров. Част от тях твърдят, че не са антиваксъри и са вече с две дози и издаден сертификат. Те са днес на площада, защото са против разделението и принудителното ваксиниране.

Движението по булеварда вече е изцяло блокирано, трамваите също не се допускат.

Междувременно хората се разделиха на две групи и едните тръгнаха на шествие, чиято крайна цел е Орлов мост. То не е предварително планирано, което създаде голям хаос с движението на автомобили. Недоволни шофьори свирят с клаксоните и се опитват да се изтеглят, предаде репортер на GlasNews.bg. Полицаите се опитват да регулират движението на автомобилите.

Част от автомобилите успяха да пробият през протеста, други остават блокирани, блокирани остават и автобуси от градския транспорт. Блокирано е и кръстовището на СУ, засега остава блокиран и Орлов мост.

За финал на простните си действия недоволните граждани се събраха пред сградата на Президентството, където поискаха оставката на президента Румен Радев. 

Със скандирания "оставка" и "всеки ден ще е така, до победата" протестиращите започнаха да се разотиват. 

Ораганизиран е протест и за утре в 17:00 часа, отново пред Министерство на здравеопазването.