Мъж от Перник сигнализира за нехуманно и нехигиенично поведение на свой съсед.

Той твърди, че комшията му от горния етаж отлежда голямо куче на терсата, за което не полага грижи. По този начин балконът е станал тоалетна за животното, което не излиза навън.

Мъжът апелира за съвет и как да процедира.

"Искам съвет от Вас към кого да се обърна за съдействие относно следния казус. Живея в блок. Съседите над апартамента ми отглеждат куче порода Каракачанка на открита тераса в импровизирана колиба. Животното въобще не се извежда навън и съответно се изхожда на терасата. Урината капе непрекъснато по долните етажи. Въпрос на време е да протече урина и в апартамента ми. Писах на "Дай лапа Перник" и няма никаква реакция от тяхна страна. Отглеждане на животни на открита тераса е забранено по закон.", разказва мъжът, запазил анонимност.

Той дори е цитирал общинска наредба за конкретния казус:

НАРЕДБА за придобиване, притежаване , отглеждане , контрол и регистрация на животни на територията на Община Перник. Чл. 18. Принципи на отглеждане на животни домашни любимци: (1). Всеки, който отглежда животно домашен любимец или се грижи за такъв, е отговорен за неговото здравословно състояние. Чл.22. Забранява се отглеждането на животни домашни любимци: 1. На открити тераси и балкони в сгради в режим на етажна собственост. 2. В общите части на сградите в режим на етажна собственост.

Перничани се съгласиха с мъжа иго посъветваха да се обърне към Общината, общински инспекторат, както и Районната ветеринаро - медицинска служба.

Повечето изразиха надежда, че съответни органи ще вземат отношение по въпроса и че кучето ще намери по-добри стопани.