Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Република Северна Македония, че нарушаването на Преспанския договор, който реши дългогодишния спор за името между двете съседки, ще изложи на риск амбициите на балканската страна за членство в ЕС, съобщава в. "Катимерини".

Говорейки в град Верия в Северна Гърция по време на кампанията си преди изборите за Европейски парламент през юни, Мицотакис заяви, че трите меморандума за разбирателство, свързани със споразумението от 2018 г., няма да бъдат ратифицирани от парламента, докато новото ръководство в Скопие продължава да нарушава споразумението.

 

Силяновска след скандала: Имам право да ползвам и "Македония"


По-рано тази седмица опозиционната гръцка партия СИРИЗА, при чието управление през 2018 г. беше подписан Преспанският договор, внесе в парламента за ратификация трите меморандума, които се отнасят до процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС, до икономическото сътрудничество между двете страни и до контрола на зоната за полетна информация на Скопие, пише БТА.

"Ако някои смятат, че могат да пренебрегнат споразумението, те трябва да разберат, че пътят им към Европа ще остане затворен и меморандумите няма да бъдат ратифицирани, докато не се съблюдават разпоредбите, предвидени в споразумението", каза той. 

Дипломатическото напрежение между Атина и Скопие ескалира, след като новозипраната президентка  Гордана Силяновска и потенциалният премиер на Северна Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски избегнаха вербалната употреба на конституционното име на страната, което включва географското означение "Северна", нарушавайки по този начин Преспанския договор.