С поредно блокиране на движението и възлови кръстовища приключи вчерашния 16-ти ден на протести в София и страната.

В столицата полицай пострада при щурм на сградата на Министерския съвет с пъдпъдъчи яйца. Той е уцелен в окото и му е оказана медицинска помощ, съобщиха на брифинг от СДВР.

"Снощи на територията на столицата са проведени три регламентирани мероприятия - протест пред Висш Адвокатски Съвет, мероприятие около резиденцията на Република Турция, насочено срещу процесите, свързани с превръщането на музея "Света София" в джамия, както и също пред храма "Св. София" на същото място. Няма нарушение на обществения ред", заяви той.

"Освен тях имаше и две регламентирани мероприятия - при площад "Независимост" и президенството, както и пред БНТ", уточни комисар Стойнев.


Протестиращите блокираха 9 кръстовища в София, изнервен шофьор ги замери с бутилка

Увеличава се броят на афектираните граждани, които попадат в блокадите. Те декларират нарушение на правата им и са склонни към по-крайни действия. Възникват и саморазправи.

Блокиращите застрашават живота и здравето си, както и тези на водачите, допълниха от столичната полиция. 

Под блокада и възгласи от страна на протестиращите се оказаха председателите на двете най-големи парламентарни групи в Народното събрание, Даниела Дариткова и Корнелия Нинова, на излизане от сградата на БНТ.  Недоволните са блокирали входовете и околните улици с контейнери за смет. Целта на тези мероприятия била да не се допусне излизането от сградата на Дариткова и Нинова. Към полунощ Нинова и Дариткова, по собствена преценка, отказали охраната от страна на полицията и решили да напуснат обществената телевизия една след друга. Тогава станали жертви на силна вербална агресия, както и хвърляне на бутилки и кенчета от бира, което наложи намеса на полицията. Една от двете била блокирана в колата си и впоследствие изведени безопасно, уточниха от СДВР.

През вчерашния ден няма задържани. Не е използвана физическа сила от страна на полицаите, стана ясно от брифинга.

Протестиращите смениха бонбоните с пъдпъдъчи яйца СНИМКИ