Летните жеги връхлетяха Пловдив с пълна сила, а лъчите на слънцето нажежиха улиците на града. На този фон семейство с  деца успя да открие начин да се разхлади, дори без да посещава басейн. За целта те използвали красивия фонтан на Деметра в Цар-Симеоновата градина.

Случката е от 14 юли, а ситуацията се озовава и във Facebook. Мъжът, показал кадрите, твърди, че и децата, и родителите им участвали във водното забавление. Действията будят вълна от реакции, а пловдивчани бързат да споделят позицията си.

Снимките показват малчуганите, които са се качили по фонтана, играейки си с водата.

Няма грешка! Термометърът сочи едно и също и в Пловдив, и в Дубай

Много не са съгласни с действията на децата, заявявайки, че подобни летни забавления имат своето определено място, а то не е забележителния фонтан. Пловдивчани считат, че родителите на малчуганите е трябвало да им направят забележка.

Не липсват и хора на срещуположна позиция. Те считат, че подобни детски игри са безобидни, а от малко игрива глъч няма какво да се обърка. Граждани добавят, че родителите на децата може да нямат и възможности да ги заведат на плаж или море.

Оформя се своеобразна дискусия, в която местните изразяват своите доводи. Вижте някои от мненията:

"При 40 градуса е съвсем нормално децата да се разхладят и забавляват", пише Мария Р.

"Този фонтан с орнаменти ли намериха? Има други подходящи за тази цел. Скоро като се счупи, ще се възмущаваме защо е счупен", коментира Атанаска Б.

"Голяма работа - разхлаждат се децата", отбелязва пловдивчанин. "Да, заедно с бащата и майката", добавя авторът на снимките.
 
"В тези горещини и аз да съм - ще се разхладя. Децата са истински,всъщност те правят това, което им иска душата", отбелязва пловдивчанка.
 
 "Това ако се случи в Рим, ще бъдат изгонени и глобени доста солено", пише Ваня Д.
 
"Къпането във фонтаните е забранено. Къде е охраната? Ако повредят съоръжението, пак ние ще го плащаме, защото някой спи", отбелязва Петя К.
 
Яркото слънце едва ли е оправдание за "смяната" на предназначението на фонтана на Деметра. Произведението на изкуството е дело  на прочутия италианския скулптор Арнолдо Дзоки и е поставено на входа на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив.

Предшественикът на фонтана е направен по поръчка на австрийския император като сватбен дар за венчавката на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза. Първоначално е поставен в София, но княз Фердинанд нарежда да го преместят в новосъздадената Цар Симеонова градина в Пловдив. Скулптурата показва Деметра – богинята на плодородието, е и единственият останал спомен от предшественика на Пловдивския панаир.

С този фонтан Арнолдо Дзоки печели първа награда на конкурс в Белгия. В Пловдив се намира оригиналът на скулптурата, а нейни копия има в Швейцария и САЩ. Фонтанът бе реставриран през 2015 година за 145 000 лева.