За повечето хора покупката на автомобил е свързана с вълнение и радост. Дали колата ще е чисто нова, или втора ръка, тя ще бъде новото ви средство за придвижване. Често обаче, купувайки ново возило, особено втора ръка, може неприятно да се изненадате. В повечето случаи се налагат ремонти, които допълнително натежават на финансите ви. Днешната история е малко по-различна. С екипа ни се свърза човек, който е платил 19 900 лв. за стара кола, а след наложителните скъпи ремонти „удоволствието“ набъбва до сумата от над 40 000 лв. Средства, с които е възможна покупката и на чисто нов автомобил. Но това е само началото – впоследствие колата е конфискувана от КАТ.

Каква е предисторията?

Като начало - ще уважим искането на потърпевшия да остане анонимен. За момента той не желае да разкрива самоличността си, нито населеното място, в което живее.

Всичко започва през 2023 г., когато лицето възнамерява да купи кола от частно лице в Стара Загора.

„През юни миналата година се свързахме с продавач, на чиято обява бяхме попаднали в популярен сайт. Беше частно лице, а колата регистрирана в България от февруари 2023, обслужена с платена гражданска отговорност. Продавачът обясни, че има проблем с превключването на скоростите“, каза потърпевшият пред GlasNews.bg.

Въпреки това решава да купи возилото. Сделката пред нотариус отново в Стара Загора, се изповядва за 7600 лева, като и в документацията е упоменат проблем с двигателя. На следващия ден щастливите собственици регистрират колата си в КАТ в населеното им място.

„В рамките на два дни колата вървеше безотказно, докато изведнъж със запалването на двигателя сутринта, се чува силен грохот и колата е откарана в сервиз за щателен основен ремонт на двигателя - изненадата е за нас, то в документите е написано. Няма как да претендираме за това, че сме били подведени от продавача, а в сервиза казват, че има добавки, които държат и най-скапания двигател за 24 часа в супер производителност, докато трае сделката и после "честито"! Цял месец минава в разглобяване на двигателя на парчета и подмяна на всички негодни елементи. Всичко възлиза на 5700 лв. Тъкмо мислехме, че всичко е приключило, когато отново се появиха дефекти. Диагностика в Русе установи, че трябва да бъде сменен "паяка" на колата - 2600 лв. Записахме час за началото на септември, но на връщане от почивка в Бургас, още до Айтос на магистралата - двигателят блокира и се прибрахме с репатрак за 750 лв., който остави колата отново в сервиза на 03.09.23, този път с диагнозата, че двигателят трябва изцяло да бъде подменен,“ споделя потърпевшият.

Хората поръчват нов двигател от немски сервиз. Той им струва 4200 евро, а срещу още 2000 лв. за труд е поставен, сменен е и „паяка“. Така през ноември колата най-после е готова.

Собствениците се запътват към КАТ, за да легализират новия двигател. Кошмарът за семейството не спира! Там разбират, че колата им е обявена за издирване от Интерпол. Оказва се, че това е така два месеца след покупката им.

„И ето ни с кола за над 40 000 лева, която нямаме, заедно с вещите в нея. Към коя институция да се обърна, на кого да се оплача? Аз съм работещ човек, работя за една заплата и дадох всичките си спестявания за един автомобил, без който дори на работа не мога да отида“, каза още потърпевшият.

Давайки гласност за случая, се надяваме институциите да съдействат за уреждане на проблема. Тъй като бяхме помолени да не предоставяме каквито и да било лични данни, оставаме на разположение да предоставим контакт на отговорните, които да се свържат с нашия читател. Силно се надяваме това да не е поредната успешна измамна схема за сметка на обикновения човек.