12-метровият електрически автобус Ивеко, който може да изминава межди 300 и 500 км с едно зареждане, бе представен от фирма вносител днес в Пловдив. От компанията правят обиколка из цяла България, като първата спирка е именно Пловдив. На презентацията бе и зам.-кметът по транспорт Савина Петкова, като се запозна с характеристиките и възможностите на електрическия автобус, предава TrafficNews.

Зам.-кметът обяви, че в момента се подготвят документите за кандидатстване на община Пловдив по грантова схема по развитие на регионите за привличането на 20 млн. лева. С тях могат да се осигурят електробуси и зарядни станции за двете линии на „Екобус –Пловдив”. Линиите за 103 и 104. За тях ще са необходими, за да стартират около 12 електробуса, с които да започне дружеството на изпълнява курсове.

 Петкова не се ангажира със срокове, кога бихме могли да видим подобен тип елекртробуси в града, като изтъкна, че първата крачка е община Пловдив да бъде одобрена. Оттам нататък вече зависи обявяването на обществената поръчка, колко и на кои инстанции ще се жали от заинтересовани фирми. 

Приоритет номер 2 на общинското дружество „Екобус” е възможно по-скоро да се изгради депо и техническа база на терена от  18 декара в район Тракия. В случая обаче за такъв тип дейности не се предвижда европейско финансиране и община Пловдив сама трябва да намери финансирането за това. От фирмата обясниха, че подобен тип електробуси все още не се движат в България, но вече в редица страни в европейския съюз, сред който Чехия, Италия, страни от Скандинавия и други вече експлоатират подобен подвижен състав.

Цените на такъв тип автобуси са между 350 -500 хил. евро в зависимост от оборудването и техническите параметри.  Гаранцията също варира между 6 и 10 години. Самата фирма производител пък има ангажимента да подменя батериите, щом капацитетът им падне под 70%.  Представителят на фирмата каза още , че е много условно да се говори в какъв срок могат да се доставят тези електробуси, след като бъде подписан договор. Към днешна дата обаче нито един производител не дава срок под 1 година за доставка.