Клубове и ресторанти бойкотират новите противоепидемични ограничения, показват проверки. Според новите мерки те трябва да работят до 22 часа и с до 50% от капацитета си, предаде БНТ. 

Съвместни екипи извършиха проверки тази нощ на територията на София. Съставени бяха 12 акта от 20 инспектирани обекта.

От браншовите асоциации на ресторантьорите намират новите правила за дискриминационни, защото по думите им са насочени само към заведенията за развлечение и ресторантите. В същото време 80% от персонала е ваксиниран.

Заведенията в София спазиха заканата си и не се съобразиха с новата заповед на регионалната здравна инспекция. Всички нощни заведения на столицата масово работеха, установи екип на БНТ. Институциите пък отвърнаха на неподчинението с мащабни проверки с представители на 5 институции - РЗИ, СДВР, Икономическа полиция, Агенцията по храните и пожарна безопасност.

Сборният пункт на проверяващите беше пред сградата на Столичната регионална здравна инспекция. След кратко координиране на действията екипите се разпределиха и тръгнаха в различни посоки. Нашият екип проследи проверките в "Студентски град".

Първа вечер с ограничения в София - спазват ли се мерките ВИДЕО

Още в първото заведение - битов ресторант с жива музика, беше съставен акт на управителя, защото са отворени след 22.00 ч. В ресторанта не липсваха и посетители, които продължиха да вечерят.

Второто заведение е наргиле-бар, което също не спазва заповедта и работи след 22.00 ч. Това обаче не е тайна, защото табела на входа ясно заявява, че заведението няма да спазва новите мерки.

Част от посетителите се притесниха от засиленото полицейско присъствие и си тръгнаха. Други просто бързаха да си лягат.

"Просто е 12 часа, а утре съм на работа", казва Александър. Той е против заведенията да затварят в 22.00 часа, защото според него това не променя нищо.

От СРЗИ предупредиха, че е възможно да правят проверки всяка нощ.

"Заведението работи след 22.00 часа. Съставили сме акт на отговорното лице за административното нарушение. Контролът продължава, проверките са засилени", каза Моника Драгнева, инспектор в СРЗИ.

След ресторант и бар, идва време и за дискотека. Дискотеките в Студентски град работят на пълни обороти, а е едва четвъртък.

Екипът ни попадна в заведение, известно още от преди с отказа си да спазва мерките. И в тази дискотека, както в много други в София, са преценили, че е по-добре да си платят актовете, отколкото да затворят.

Глобите са на стойност между 300 и 1000 лв. за физическо лице и 500 до 2000 лв. за юридическо.

Със сигурност това не е първият акт на този клуб от началото на пандемията. Клиентите пък са доволни от бойкота, защото има къде да се забавляват. Някои се възползваха, за да отпразнуват и рождените си дни.